Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye ve KİK Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri Başladı

Türkiye ve Körfez İşbirliği Konseyi, serbest ticaret anlaşması için müzakerelere başladı, ticaretin artması bekleniyor.

Yayın Tarihi: 31.07.2024 09:32
Güncelleme Tarihi: 31.07.2024 09:32

Türkiye ve KİK Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri Başladı

Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi İlk Tur Müzakereleri Tamamlandı

Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) arasında serbest ticaret anlaşması (STA) müzakerelerinin birinci turu başarıyla gerçekleştirildi. Müzakereler, Türkiye’nin başkenti Ankara’da yapıldı ve bu süreç Ticaret Bakanlığı tarafından desteklendi.

Ortaya Konulan Alanlar ve Detaylar

Müzakere süreci, 2023 yılının mart ayında Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi tarafından imzalanan ortak bildiri çerçevesinde şekillendi. İlk tur müzakerelerde, mal ticareti, menşe kuralları, müteahhitlik, turizm ve sağlık gibi çeşitli alanlar üzerinde detaylı görüşmeler gerçekleştirildi.

İkinci Tur İçin Hedefler ve Planlar

Taraflar, çevrim içi toplantılar ile müzakerelere devam etmeyi planlıyor. İkinci tur müzakerelerinin yılın son çeyreğinde Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde yapılması hedefleniyor. Tüm sürecin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

KİK Üye Ülkeleriyle Ticaret Hacmi

Körfez İşbirliği Konseyi üye ülkelerinin dünya ile toplam ticaret hacminin 2,4 trilyon dolara ulaştığı bildirilirken, Türkiye ile KİK üyesi ülkeler (Bahreyn, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman) arasında da önemli bir ticaret potansiyelinin bulunduğu vurgulandı. Serbest ticaret anlaşması sayesinde, dünyanın en büyük serbest ticaret alanlarından birinin kurulması planlanıyor.

Türk Firmalarına Sağlanan Fırsatlar

Müzakerelerin odak noktalarından biri de Türk firmalarına uluslararası ticaret ve yatırımlarda sağlanacak fırsatlar. KİK, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Doha’da katıldığı 44. Zirve sonrasında Türkiye ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerini öncelikli olarak gündemine aldı. Geçtiğimiz yıl Türkiye, KİK üyesi ülkeler ile 31,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi gerçekleştirmiştir. Bu ülkeler, Türk firmalarına müteahhitlik, lojistik ve turizm gibi sektörlerde önemli yatırım imkanları sunmaya devam ediyor.