
Türkiye-Rusya İlişkilerinde Yeni Bir Dönem
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, beraberindeki heyetle birlikte Rusya'nın başkenti Moskova'da önemli temaslarda bulundu. Oktay, Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili geçici ateşkesin barış çabalarına olumlu katkı sağlayacağını belirtti.
Geçici Ateşkesin Önemi
Fuat Oktay, geçici ateşkesin kalıcı barış için bir başlangıç olmasını umduğunu ifade ederek, "Her türlü ateşkes ilanının barış çabalarına mutlak şekilde pozitif katkısı olacaktır. Esas olan kalıcı barıştır" dedi.
Suriye'deki Durum ve İkili İlişkiler
Oktay, Rusya'nın Suriye'deki varlığını da gündeme getirerek, parlamenter diplomasiyi kullanma isteğini dile getirdi. Bu bağlamda istikrarın sağlanması ve bölgenin yeniden inşa edilmesine yönelik işbirliğini sürdüreceklerini belirtti.
Türkiye'nin Tahıl Politikaları
Karadeniz Tahıl Anlaşması hakkında da bilgi veren Oktay, Türkiye'nin müdahalesinin kıtlık tehlikesini önlediğini, fakat uygulamadaki aksaklıkların sorunlara yol açtığını vurguladı. Rusya'nın ticaret ve ihracatla ilgili sorunlara da dikkat çekti.
Türkiye-Rusya İlişkilerinin Gücü
Oktay, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin "hiç olmadığı kadar iyi" olduğunu söyleyerek, bu ilişkilerin örnek bir nitelik taşıdığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Rusya ile ticaret hacminin 50 milyar doları aştığını ve bu rakamın gelecekte tekrar yükselebileceğini ifade etti.
Rus Turizmi ve İş Dünyası
Oktay, bu yıl Türkiye'ye gelen Rus turist sayısının 7 milyonu geçmesini beklediklerini de dile getirdi. Toplantılarının birinde Rus turizminin Türkiye için önemine ve iki ülke arasındaki ticaretin geleceğine dair umut verici açıklamalarda bulundu.
Oktay’ın temasları sırasında TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri de kendisine eşlik etti ve bu çerçevede ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesi hedeflendi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu, Ak Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay, beraberindeki milletvekili heyeti ile resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Rusya’nın başkenti Moskova’da Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç tarafından büyükelçilik konutunda verilen akşam yemeğine katıldı. Oktay ve beraberindeki heyet, burada Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy ile de bir araya geldi. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay’a Moskova’daki temasları esnasında, komisyon üyeleri AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın ve İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun eşlik etti.