Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'nin Yeşil Dönüşüm Süreci ve Yatırım Fırsatları

Türkiye, yeşil dönüşüm ile önemli yatırım fırsatları sunuyor ve doğrudan yabancı yatırımları artırmak için stratejiler geliştiriyor.

Yayın Tarihi: 27.09.2024 11:27
Güncelleme Tarihi: 27.09.2024 11:27

Türkiye'nin Yeşil Dönüşüm Süreci ve Yatırım Fırsatları

Yeşil Dönüşüm ve Yatırım İmkanları

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Ekonomi ve Özel Sektörün Geliştirilmesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Susan M. Lund, Türkiye'nin enerji sepetinde yenilenebilir kaynakların payının artırılmasının önemine vurgu yaparak, "Yeşil dönüşüm, ülkemize önemli miktarda yatırım için eşsiz bir fırsat sunuyor" diye belirtti.

Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı

28 Eylül'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek olan Yatırım Danışma Konseyi toplantısına katılan Lund, bu toplantının odak noktasının Türkiye'nin yatırım ortamı üzerine olacağını aktardı. Özellikle ihracata yönelik sektörlerde daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekmeyi hedefleyen stratejiler geliştirileceği belirtildi.

Ekonomik İstikrar ve Yeni Fırsatlar

Lund, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yüksek enflasyon ve ekonomi dalgalanmalarına yönelik tedbirlerine de dikkat çekerek, "Son dönemde alınan ekonomik istikrar tedbirleriyle birlikte, imalat, iklim girişimleri, KOBİ finansmanı ve dijital altyapıda yeni fırsatlar doğdu" dedi.

Yenilenebilir Enerji Yatırımları

2022 ve 2023 yıllarında yenilenebilir enerjiye 336 milyar dolarlık yatırım projeleri açıklandığını belirten Lund, Türkiye'nin bu konudaki potansiyelinin büyük olduğunu vurguladı. Ancak, elverişli bir makroekonomik ortam ve etkin düzenleyici çerçevelerin sağlanması gerektiğini de ifade etti.

Türkiye'nin Potansiyeli

Lund, Türkiye'nin genç ve dinamik iş gücüne sahip olduğunu, imalat, sağlık ve teknoloji gibi birçok sektörde önemli fırsatlar bulunduğunu kaydetti. Ülkenin, IFC portföyünde 5,2 milyar dolarlık yatırımla en büyük üçüncü ülke konumunda olduğunu da ekledi.

Özel Sektör için Elverişli Ortam

Lund, doğrudan yabancı yatırımların yeniden canlandırılması için özel sektör için daha elverişli bir iş ortamı gerektiğini belirterek, düzenleyici yüklerin azaltılması ve makroekonomik istikrara öncelik verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Bu çerçevede IFC'nin hükümetlere danışmanlık hizmetleri sunarak yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik çalıştığına dikkat çekti.

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Ekonomi ve Özel Sektörün Geliştirilmesinden Sorumlu Başkan...

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Ekonomi ve Özel Sektörün Geliştirilmesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Susan M. Lund, Türkiye'nin, enerji sepetinde yenilenebilir kaynakların payını artırma hedefine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.