
Türkiye'nin Yatırım Çekim Gücü
Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırım alanındaki başarılarına dikkat çekerek, 2003 yılından itibaren 270 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım çektiğini ve bu yatırımın yaklaşık %70'inin Avrupa ülkelerinden geldiğini belirtti.
Dünya ile Bağlantı Noktası
Dağlıoğlu, Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen "Uluslararası Ekonomi Zirvesi" çerçevesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geçmişte iki kıta arasında bir köprü olarak tanımlandığını, artık dünyanın önemli bir bağlantı noktası haline geldiğini ifade etti. Türkiye'nin, referans ülke olarak üretim ve Ar-Ge gibi alanlarda da büyüdüğünü vurguladı.
Serbest Ticaret ve Gümrük Birliği
Türkiye'nin Gümrük Birliği sayesinde Avrupa ile etkili bir ekonomik entegrasyonu olduğunun altını çizen Dağlıoğlu, 27 ülke ile mevcut serbest ticaret anlaşmaları olduğunu, bunlara ek olarak üç ülkeyle daha anlaşmanın yolda olduğunu aktardı. Böylelikle Türkiye'nin, pazarıyla birlikte potansiyel yatırımcılar için 1 milyarlık bir nüfusa açıldığını ve bu durumun yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunu bildirdi.
Enerji ve Gıda Sektörleri
Dağlıoğlu, Türkiye'nin endüstriyel altyapısının çeşitliliğine ve özellikle enerji ve gıda teknolojileri alanındaki gücüne dikkat çekerek, son 10 yılda bu alanlarda lider konumda olduğunu vurguladı. Yine çevre teknolojileri ve Ar-Ge yatırımlarıyla Türkiye'nin yatırım potansiyelinin arttığını kaydetti.
Gümrük Birliği'nin Modernizasyonu
Toplantıda konuşan Christian Wulff, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin güçlenmesi gerektiğini ve Gümrük Birliği'nin modernleştirilmesinin önemini vurguladı. Aynı zamanda vize sorunları ve hidrojen gibi konularda işbirliğine de değindi.
Sabancı'nın Yatırım Vizyonu
Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper, yaptıkları yatırımlara ve Avrupa’ya olan yönelimlerine değinerek, son 5 yılda Avrupa'ya 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptıklarını belirtti. Alper, Türkiye ile Avrupa'nın dijitalleşme alanındaki fırsatları değerlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Panelde Açıklamalar ve Taahhütler
Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasına dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye'nin kamu-özel iş birliklerinin önemini vurguladı.
Uluslararası Yatırımcılar
Yatırımcılar ve yöneticiler, Türkiye'nin piyasa gücünü ve yatırım ortamını överek, Türkiye'nin uluslararası firmalar için bir fırsat olduğunu belirttiler. Türkiye'nin stratejik konumu ve genç nüfusu yatırımcılar için cazip bir nokta olmaya devam ediyor.
Bu zirvede, Türkiye’nin uluslararası yatırım alanındaki potansiyeli, ekonomik yönelimleri ve Avrupa ile olan ilişkileri üzerinde duruldu. Türkiye, özel sektörden kamuya kadar geniş bir yelpazede işbirliği ve fırsatlar sunmaya hazır.
Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen "Uluslararası Ekonomi Zirvesi" kapsamında "AB ve Almanya İlişkilerinde Yeni Dönem: Neden Türkiye?" başlıklı panel gerçekleştirildi.
Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen "Uluslararası Ekonomi Zirvesi" kapsamında "AB ve Almanya İlişkilerinde Yeni Dönem: Neden Türkiye?" başlıklı panel gerçekleştirildi.