Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın İlk Altı Aylık Performansı

2024'ün ilk altı ayında Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2,7 milyar lira net kar elde etti.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 19:47
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 21:14

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın İlk Altı Aylık Performansı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın 2024 İlk Altı Aylık Raporu

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2024 yılının ilk altı ayında 2,7 milyar lira net kar elde etti. Bu dönemde bankanın aktifleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre %18 artış göstererek 144 milyar lira seviyesine ulaştı.

Bankanın kredi hacmi de önemli bir gelişim kaydederek 91,8 milyar lira oldu. 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla bankanın ortalama özkaynak karlılığı %41 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde brüt takipteki kredilerin toplam kredilere oranı ise %0,83 düzeyinde kaldı.

Genel Müdür İbrahim Öztop'un Açıklamaları

Bankanın Genel Müdürü İbrahim Öztop, 2024'ün ikinci çeyreğinde uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliklerini artırarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Öztop, "Bankamız ve Dünya Bankası arasında, Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi altında, 200 milyon dolar ve 200 milyon avro tutarında kredi anlaşması imzaladık. Bu projeyle yüksek karbon emisyonu olan sektörlerde azaltım projelerini desteklemeyi amaçlıyoruz" dedi.

Öztop, ayrıca 50 milyon dolar tutarında gıda güvenliği ve tarım sanayi alanında kullanılmak üzere OPEC Uluslararası Kalkınma Fonu'ndan finansman sağlandığını kaydetti.

Üst Fon ile Girişimcilik Ekosistemine Destek

Yeni kurulan Üst Fon ile girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi hedefleniyor. Öztop, bu fonun "yüksek katma değer ve hızlı büyüme potansiyeli bulunan girişimlere kaynak aktarılarak, ülke kalkınmasına katkı sağlamayı" amaçladığını belirtti.

Banka, ayrıca Türkiye Kalkınma Fonu aracılığıyla 136 şirkete doğrudan yatırım gerçekleştirdi. Yatırımlar arasında siber güvenlik, yapay zeka ve robot teknolojileri gibi alanlarda erken aşama girişimlere destek sağlama çalışmaları yer alıyor.

Yatırım Bankacılığı Faaliyetleri

Öztop, yatırım bankacılığı alanında önemli projelere imza attıklarını ifade ederek, Oba Makarna'nın 3,8 milyar lira büyüklüğündeki halka arzında liderlik yaptıklarını vurguladı. Ayrıca, "CarrefourSA'nın 300 milyon lira ve 200 milyon lira tutarındaki sukuk ihraçlarına da aracılık ettik" diye ekledi.

Bankanın hedefi, birleşme ve satın alma süreçlerinde danışmanlık hizmetlerini çeşitlendirerek sektör içinde yerini korumak ve katma değer sağlamaktır.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, yılın ilk altı ayında 2,7 milyar lira net kar elde etti....

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, yılın ilk altı ayında 2,7 milyar lira net kar elde etti. Bankadan yapılan açıklamada, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop'un, değerlendirmelerine yer verildi.