Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye, İlk Nükleer Hizmet İhracını Gerçekleştirdi

Akkuyu Nükleer Santrali, Türk mühendislerin yetkinliklerini Macaristan'a ihraç etti.

Yayın Tarihi: 28.09.2024 16:21
Güncelleme Tarihi: 28.09.2024 16:21

Türkiye, İlk Nükleer Hizmet İhracını Gerçekleştirdi

Türkiye'nin İlk Nükleer Hizmet İhracı

Türkiye, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde edinilen mühendislik yetkinliklerini ilk kez yurt dışına ihraç etti. Bu önemli gelişme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından duyuruldu.

NÜTED ve Macaristan İş Birliği

Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi (NÜTED), Akkuyu Nükleer Santrali'ndeki tecrübelerini Macaristan'a taşıyacak. Şirket, Macaristan'daki PAKS-II Nükleer Santral Projesi'nde imalat denetim hizmetleri sunacak. Ayrıca, Macar yetkililerle yeni sözleşmeler üzerinde de görüşmeler devam ediyor. Sertifikalı Hizmetler

NÜTED, Akkuyu'da elde ettiği kazanımları uluslararası geçerliliği olan sertifikalar ile taçlandırarak Macaristan'daki projeye imza attı. Bu sözleşme, Türk mühendislerinin nükleer alandaki yetkinliğini ortaya koyuyor.

NÜTED'in Rolü ve Hizmetleri

2020 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ilişkili kuruluşu Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından kurulan NÜTED, Türkiye'nin nükleer alandaki ilk teknik destek şirketidir. NÜTED, ihtiyaç duyulan her türlü teknik destek, analiz, danışmanlık, denetim, eğitim ve sertifikalandırma hizmetleri sunmaktadır.

Akkuyu NGS'de de aktif rol alan NÜTED, saha, inşaat, imalat ve işletmeye alma süreçlerinde denetim, gözetim, değerlendirme, eğitim ve mühendislik hizmetleri sunarak, Türk mühendislik alanında önemli katkılarda bulunmaktadır.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) Türk mühendislerin elde ettiği yetkinlik, ilk kez ihracata...

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) Türk mühendislerin elde ettiği yetkinlik, ilk kez ihracata konu oldu. Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi (NÜTED), Akkuyu'nun birçok sürecinde edindiği tecrübeyi Macaristan'a taşıdı. Macaristan'da bulunan PAKS-II Nükleer Santral Projesi'nde imalat denetim hizmeti verecek olan NÜTED, Macar tarafıyla yeni sözleşmeler için de görüşmeleri sürdürüyor.