Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye Eyyam-ı Bahur Sıcaklarıyla Yüzleşiyor

Ağustos ayı, Türkiye'de etkili olacak eyyam-ı bahur sıcaklarıyla geliyor. Uzmanlar uyarıyor!

Yayın Tarihi: 27.07.2024 15:14
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 15:14

Türkiye Eyyam-ı Bahur Sıcaklarıyla Yüzleşiyor

Türkiye, Eyyam-ı Bahur Sıcaklarının Etkisi Altında

İzmir Bakırçay Üniversitesi'nin Coğrafya Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Şermin Tağıl, ülkemizin ağustos ayının ilk haftasında eyyam-ı bahur sıcaklarının etkisi altında kalacağını duyurdu.

Sıcaklık Artışları ve Kuraklık Alarmı

Prof. Tağıl, bu yılın sıcak döneminin Doğu Akdeniz'de yaşanacak alçak basınç nedeniyle kısmen yağışlı geçme olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Türkiye, global ölçekte en hızlı ısınan bölgeler arasında yer alıyor.

Sıcaklık Rekorları Kırıldı

Son 13 ayda Ege Bölgesi dahil birçok alanda sıcaklık rekorları kaydedildi. Geçen yılın haziran ayından itibaren bazı bölgelerde sıcaklıklar mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıktı.

Kuraklık Durumu

Özellikle yeterli yağış alamayan bölgelerde kuraklık alarmı verilmekte. Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nden alınan veriler, 22 Temmuz'da küresel ortalama yüzey sıcaklığının 17,15 dereceyle rekor kırdığını ortaya koydu.

Eyyam-ı Bahur Dönemi

Prof. Tağıl, yaz mevsiminin en sıcak günlerini tanımlayan eyyam-ı bahur döneminin 31 Temmuz-7 Ağustos tarihleri arasında etkili olacağını vurguladı. Bu süreçte sıcak hava dalgasının ülkeyi etkisi altına alacağı bildirilmiştir.

Orman Yangınları ve Yağışlar

Eyyam-ı bahur dönemi, orman yangınları riskini artırırken, aynı zamanda şiddetli sağanak yağışları da beraberinde getiriyor. Bu durum, geçmiş yazlarla paralel bir eğilim gösteriyor.

İklim Krizine Dikkat!

Tağıl, Türkiye'nin yanı sıra tüm Akdeniz Havzası için benzer iklim koşullarının yaşandığını ifade ederek, iklim krizinin etkilerini azaltmanın ve adaptasyon stratejileri geliştirmenin önemine vurgu yaptı.