Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Konferansı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'nin toplam 66 gigavatlık deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyelinin bulunduğunu açıkladı. Bu potansiyelin hayata geçirilmesi için gerekli planların hazırlanması, projelerin desteklenmesi ve izin süreçlerinin basitleştirilmesi gibi stratejiler üzerinde duruluyor.
Stratejik Hedefler ve Yatırım İhtiyacı
Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, Türkiye'nin 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji, hidrojen ve nükleer enerji kullanımını artırmayı planladıklarını belirtti. Ayrıca, 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar enerjisi kurulu gücünün 120 gigavata çıkartılması hedefleniyor.
Uluslararası İşbirliği ve Destekler
Dünya Bankası'nın, Türkiye'nin enerji altyapısına 70 milyon dolarlık imtiyazlı finansman sağlaması ve AB'nin Türkiye ile işbirliği konularında önemli adımlar attığı vurgulandı. Dışişleri Bakanlığı'nın, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında yatırımları destekleme süreci devam ediyor.
Rüzgar Enerjisinin Gücü
AB Türkiye Delegasyonu Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme Bölüm Başkanı Virve Vimpari, rüzgar enerjisinin iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmede önemli bir araç olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, Türk ve AB şirketleri arasında güçlü bir sinerji olduğuna da vurgu yaptı.
Elektrik Talebi ve Yenilenebilir Enerji Ekonomisi
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'nin 2035 yılı itibarıyla elektrik talebinin yüzde 67 oranında artacağına ve bunun karşılanması için yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine işaret etti.
- Türkiye'nin bu enerji dönüşüm süreci, hem enerji güvenliğini hem de ekonomik gelişmeyi destekleyecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, "Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Konferansı"nın açılışına katılarak konuşma yaptı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, "Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Konferansı"nın açılışına katılarak konuşma yaptı.