Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'de Tütünle Mücadelede Yeni Politika Hamleleri

Sağlık Bakan Yardımcısı, tütünle mücadelede yeni ve güçlü bir yol haritası oluşturacaklarını duyurdu.

Yayın Tarihi: 18.02.2025 12:50
Güncelleme Tarihi: 18.02.2025 12:50

Türkiye'de Tütünle Mücadelede Yeni Politika Hamleleri

Sağlık Bakanlığı'ndan Yeni Tütün Mücadele Stratejisi

DUYGU YENER - Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, tütün ve tütün ürünleriyle mücadelede daha etkili bir yaklaşım benimseyeceklerini duyurdu. Bu doğrultuda, "Tütünle mücadeledeki yaklaşımlarımızı revize etmemiz gerekiyor" dedi.

Tütün Kullanım Yaşı Düşüyor

Birinci, Türkiye'de tütüne başlama yaşının 13-15 aralığına kadar düştüğüne dikkat çekerek, sektörün gençleri tütün ürünlerine özendirmeye yönelik faaliyetlerini vurguladı. Geçmişte tütün kullanımını önlemeye yönelik büyük mücadeleler verildiğini ifade eden Birinci, günümüzde ise bu konuda politikalarında ciddi değişiklikler yaşandığını belirtti.

Yeni Stratejiler ve İnovasyon

"Zararsız gibi gösterilen dumansız tütün ve elektronik sigara gibi ürünler, gençlerin kullanmasını sağlamak için her gün yeni algılar oluşturuyor," diyen Birinci, bu alanda bir inovasyon yaşandığını ifade etti. Dünyada birçok alanda yöntem değişiklikleri yapılırken, tütünle mücadelede de yeni politikalar geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Pasif İçicilik Sorunu

Birinci, Türkiye'de pasif içicilik konusunda ciddi problemlerle karşılaşıldığını belirterek, "Türkiye'nin %77'si şehirlerde yoğun ortamlarda yaşamaktadır ve tütün ürünlerinden en fazla zarar görenler pasif içicilerdir," ifadelerini kullandı.

Kronik Hastalık Yükü ve Farkındalık

Bakan Yardımcısı, Türkiye'nin sadece tütün değil, obezite gibi kronik hastalıklara da bağlı ciddi bir yük taşıdığını aktararak, tütün kullanımından kaynaklı hastalıkların arttığına dikkat çekti. OECD verilerine göre, Türkiye'nin tütün kullanımında beklenenden daha kötü bir konumda olduğunu belirterek, "Bu kadar mücadele vermemize rağmen politikalarımızı yeniden gözden geçirmeliyiz," dedi.

Toplumda Farkındalık Oluşturma Çabası

Birinci, toplumu tütünün zararları hakkında bilgilendirerek, bu ürünlerden uzak durmalarını sağlamanın önemine vurgu yaptı. Gençlerin gelecekte karşılaşacakları sağlık sorunlarını göz önünde bulundurduklarında tütün kullanımından uzak duracaklarını düşündüğünü ifade ederek, tütünle mücadelede ülkeye özgü politikalar geliştirmek için çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, AA muhabirine Bakanlığın tütünle mücadeledeki yeni yol...

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, AA muhabirine Bakanlığın tütünle mücadeledeki yeni yol haritasına ilişkin, açıklamada bulundu.

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, AA muhabirine Bakanlığın tütünle mücadeledeki yeni yol...

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, AA muhabirine Bakanlığın tütünle mücadeledeki yeni yol haritasına ilişkin, açıklamada bulundu.