Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'de 154 Mağarada Yeni Türler Keşfedildi

154 mağarada nesli tehlikede 30 memeli ve endemik türler keşfedildi.

Yayın Tarihi: 01.04.2025 11:58
Güncelleme Tarihi: 01.04.2025 11:58

Türkiye'de 154 Mağarada Yeni Türler Keşfedildi

Türkiye'deki Tescillenmiş Mağaralar ve Keşifler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar doğrultusunda, son 15 yılda 154 mağara tabiat varlığı olarak tescillendi. Bu mağaralarda, nesli tehlikede olan 30 memeli türü ve endemik canlılar keşfedildi.

Bilinmeyen Güzellikler

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki çeşitli mağaraların koruma altına alınması için projeler yürütüyor. Henüz koruma altına alınmamış olan mağaraların tescillenmesi, birçok önemli bilgiyi gün ışığına çıkardı. Son 15 yılda 180 mağara, bilimsel yöntemlerle jeolojik ve ekolojik açıdan incelendi, bu sayede mağaraların oluşum süreçlerinden yer altı su kaynaklarına, biyoçeşitlilikten iklim değişikliği etkilerine kadar çok sayıda veri elde edildi.

Koruma Altındaki Mağaralar

Elde edilen bilimsel verilere dayanarak; Ankara'daki Tulumtaş, Kastamonu'daki Eşekçukuru, Konya'daki Suçıktı ve Diyarbakır'daki Bozoba mağaraları gibi önemli bölgelerde 154 mağara tabiat varlığı olarak tescillendi. Ayrıca, turizme kazandırılan mağaraların çevresinde, ekosistemlerin korunması için güvenli ziyaret noktaları oluşturuldu.

Yaban Hayatı Çeşitliliği

Araştırmalar sonucunda, 20 farklı yarasa türü, 4 kemirgen ve 6 etçil memeli türü tespit edildi. Özellikle bu yarasa türlerinin tamamının Habitat Direktifi ve Bern Sözleşmesi kapsamındaki koruma altında olduğu belirtildi. Ayrıca, bu türlerden 10'unun, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alındığı kaydedildi.

Önemli Tespitler

Dr. H. Abdullah Uçan, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü, AA muhabirine verdiği demeçte, mağaraların jeolojik ve ekolojik özelliklerini araştırmanın önemini vurguladı. Ekolojik koşulları incelediklerini ve biyoçeşitlilik unsurlarını keşfettiklerini aktardı. Ayrıca, sulak alanların indikatör türü olan su samurunun bazı mağaralarda kaydedildiğini belirten Uçan, türlü canlıların mağaraları kullandığını ve 3 mağarada yüksek koruma statüsüne sahip 2 farklı semender türünün tespit edildiğini açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar sonucunda, tabiat varlığı olarak tescillenen 154 mağarada, aralarında nesli tehlike altında bulunan 30 memeli türü ve endemik canlıların da bulunduğu çeşitli türler keşfedildi..