Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türk Müteahhitler Kalkınma Yolu Projesi'nde 5 Milyar Dolar İş Bekliyor

Türk inşaat sektörü, Irak'taki Kalkınma Yolu Projesi'nde yıllık 5 milyar dolarlık iş fırsatlarıyla dikkat çekiyor.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 14:12
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 14:12

Türk Müteahhitler Kalkınma Yolu Projesi'nde 5 Milyar Dolar İş Bekliyor

Kalkınma Yolu Projesi ve Yıllık Beklantılar

Türkiye Müteahhitler Birliği, Türk firmalarının yakından ilgilendiği Kalkınma Yolu Projesi'nin, Irak'ta yılda 5 milyar dolarlık bir proje pazarının kapılarını araladığını belirtti.

İnşaat Sektörü Raporu

TMB, yılın ilk yarısı ile ilgili İnşaat Sektörü Analizi Raporunu açıkladı. Raporda, Kalkınma Yolu Projesi'nin toplam 15 milyar dolarlık bir bütçeye sahip olmasının beklenildiği ifade edildi. "Irak, yılda en az 5 milyar dolarlık projeleri üstlenebilecek bir pazar konumundadır," denildi.

Konsorsiyumlar ve Projenin Tamamlanması

Projenin, Türk müteahhit firmaları ile oluşturulacak konsorsiyumlar aracılığıyla yaklaşık 4 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Suudi Arabistan ile İlişkiler

Raporda dikkat çekici bir başka konu ise Suudi Arabistan ile olan iş ilişkilerinin güçlenmesi. Türk müteahhitler, Suudi kamu idareleriyle bir araya gelecek etkinlikler düzenlemeyi sürdürecek.

Özbekistan Ziyareti

Ayrıca, TMB tarafından yıl içinde Özbekistan'a bir müteahhitlik heyeti gönderilmesi hedefleniyor.

İnşaat Sektörünün Büyümesi

İnşaat sektöründeki büyüme, kamu yatırımlarındaki duraklama nedeniyle yavaşlama gösterebilir. Ancak sektör, deprem sonrası yeniden inşa, yerel seçimler öncesi faaliyetler ve kentsel dönüşüm ile ilk çeyreği %11,1'lik bir büyüme ile kapatmıştır.

Sektör iş gücündeki payının %6,6 olduğu hesaplanmaktadır.

Yurt Dışında Üstlenilen Projeler

Yılın ilk yarısında Türk inşaat sektörü, yurtdışında toplam 7,6 milyar dolarlık 82 proje üstlenmiştir. Böylece Türk müteahhitlik firmalarının uluslararası proje portföyü 511 milyar dolara ulaşmıştır.

Yurt dışında en çok iş üstlenilen ülkeler sırasıyla Gabon (1,2 milyar dolar), Polonya (1 milyar dolar) ve Kazakistan (975 milyon dolar) olmuştur.

Rapor, sektörün işçilik maliyetleri ve kalifiye eleman sıkıntısıyla mücadele ettiğini, bu sorunu yurt dışından eleman getirerek aşmaya çalıştığını vurgulamaktadır.