Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tunus, Avrupa Birliği ile Geri Kabul Anlaşması İmzalamadı

Tunus, Avrupa Birliği ile geri kabul anlaşması imzalamadı ve sadece kendi vatandaşlarını geri kabul etmeyi kabul etti. Bu durum Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin dondurulmasına neden oldu. Türkiye'nin mali durumu ise kötüleşiyor.

Yayın Tarihi: 24.07.2023 15:36
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Tunus, Avrupa Birliği ile Geri Kabul Anlaşması İmzalamadı

Sezin Öney Tunus 16 Haziran'da Avrupa Birliği ile geri kabul anlaşmasına imza attı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile vardığı anlaşma, sıkı bir müzakere sonucu somutlaştı. Cumhurbaşkanı Said yaklaşık bir ay önce geri kabul anlaşması teklifini 'AB'nin sınır muhafızı...' şeklinde açıkladı.

Tunus, Avrupa Birliği'nin mülteciler konusundaki taleplerini kabul etmedi

Tunus, hemen İtalya'nın altı Afrika kıyısında bir ülke kendisi… Mülteciler deniz botlarıyla akın akın İtalya kıyılarına gidiyorlar. Avrupa Birliği, Türkiye'yi nasıl bekçi gibi kapıya diktiysek Tunus'a da para yollar kendi adımıza çalıştırırız dedi…

Tunus, sadece kendi vatandaşlarını geri kabul etmeyi kabul etti

Sadece Avrupa Birliği'ne iltica eden ve iltica talepleri kabul edilmeyen Tunus vatandaşlarını geri almayı kabul etti. Karşılığında da 607 milyon Euro'luk destek kaptı. Avrupa Birliği Türkiye'yi ise bildiğin depo, toplama kampı yaptı. Keşke Türkiye, Tunus'u örnek alsaydı kendine… Keşke bizim de onlar gibi Avrupa'ya kafa tutan bir liderimiz olsaydı bu ülkede… Ama nerede?

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği donduruldu

Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya üyelik yolunu açma karşılığında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik yolunun açılması talebi vardı. Üç beş gazeteci çıktı bunu televizyonda utanmadan tartıştı. Peki sonra ne oldu? Avrupa Parlamentosu, Türk hükümetinin izlediği siyasi çizgide radikal bir değişiklik olmadığı sürece, AB-Türkiye arasında 2018'den bu yana dondurulan tam üyelik müzakerelerinin başlamayacağını içeren Türkiye raporunu kabul etti!

Türkiye'nin mali durumu kötüleşiyor

Geçen yıla göre bütçe gelirleri yüzde 48 artarken, harcamalarda yüzde 102 artış yaşandı. Haziran ayında geçen yılın 6 katı artışla 220 milyar lira olan aylık açık hemen hemen tüm zamanların aylık bütçe açığı rekoru... Şimdi yıl sonuna kadar 1.2 trilyon lira ek bütçe ve 2.1 trilyon ilave borçlanma ile yola devam ediyor.