Reuters'ın 14 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankette haziran ayı için cari denge tahminleri 1 milyar dolar açık ila 1.1 milyar dolar fazla arasında yer aldı.
Cari dengenin önemli bir kısmını oluşturan dış ticaret açığı, haziran ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 37.3 azalarak 5.16 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı altın ve enerji ithalatı öncülüğünde Ocak-Haziran döneminde %18.7 artışla 61.24 milyar dolar olmuştu. Cari açık 2022'de altın ve Rusya işgali sonrası yüksek seyreden enerji fiyatlarının yarattığı yüksek ithalat öncülüğüde 2021 yılındaki 7.2 milyar dolardan 2022'de 48.8 milyara genişledi.
Ankette 2023 için altı ekonomistin katıldığı cari açık tahminlerinin medyanı 41 milyar dolar oldu. Güncel tahminler ise 50.8 milyar dolar ile 38 milyar dolar arasında yer aldı.
Reuters’in beklenti anketine göre, Türkiye’de haziran ayında enerji fiyatlarındaki düşüş ve turizm gelirlerinin artmasıyla cari işlemler hesabının 426 milyon dolar fazla vermesi bekleniyor.
Yine aynı anket, 2023 yılındaki cari açığın 41 milyar dolara çıkmasının beklendiğini ortaya koydu. Reuters anketine katılan 14 ekonomistin tahminine göre, haziran ayı cari işlemler hesabı 1,1 milyar dolar fazla ile 1 milyar dolar açık arasında değişiyor. Cari işlemlerin önemli bir bölümünü oluşturan ticaret açığının geçen yıl haziran ayına göre, yüzde 37,7 düşüşle 5,16 milyara inmesi bekleniyor. Ankete katılan altı ekonomistin 2023 yılının tamamı için cari açık öngörüsü 41 milyar dolar olarak kayıtlara geçerken, tahminlerin 38 milyar dolar ile 50,8 milyar dolar arasında değiştiği görüldü.
Goldman Sachs tarafından yapılan açıklamada, "Mevsimsel faktörler (düşük enerji ithalatı ve yüksek turizm geliri) seçimlerden sonra başlayan parasal sıkılaştırma dahil olmak üzere, cari işlemler dengesinin haziran ayında keskin bir şekilde iyileşerek fazla vermesini bekliyoruz." denildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayından başlayarak, faiz oranlarını yüzde 8,75’ten başlayarak yüzde 17,5’e çıkardı. TCMB enflasyonla mücadele için daha fazla sıkılaştırma vaadinde bulunurken hükümet, bütçe gelirlerini artırmak için vergi ve harçlarda önemli artışlar yaptı. Goldman Sachs’ın müşterilerine yönelik yaptığı açıklamada, TCMB’nin faiz artırımlarının ilk meyvelerini vermeye başladığı ifade edilirken, Türkiye ekonomisi için riskin hala devam ettiği uyarısı da yapılarak, şu görüşlere yer verildi: "Artan vergi ayarlamaları ve kredi büyümesindeki yavaşlamanın ileriye dönük olarak bunu telafi etmesi muhtemel olsa da, makro ihtiyati önlemlerin kademeli olarak gevşetilmesinin ve bütçenin fonlanması konusundaki belirsizliğin TCMB'nin sıkılaştırmaya devam etme kabiliyetini baltalayabileceğini düşünüyoruz." TCMB, haziran ayındaki cari hesaplarla ilgili raporunu 11 Ağustos'ta açıklayacak.