Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Kutup Vincinin İşletmeye Alınması

Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde 390 ton kaldırma kapasiteli ilk dairesel köprü vincinin işletmeye alındığı bildirildi. Vinç, reaktörün ikmali ve bakımı için kullanılacak ve nükleer yakıtın reaktöre yüklenmesinden sorumlu olan özel bir yeniden yükleme makinesinin çalışma alanına teslim edilmesinde görev alacak.

Yayın Tarihi: 20.10.2023 16:47
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Kutup Vincinin İşletmeye Alınması

Enerjide Peş Peşe Başarılı Hamleler

Türkiye, Rusya ile ortak başlattığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) önemli bir aşama daha gerçekleştirdi. Türk-Rus harikası NGS'de 390 ton kaldırma kapasiteli ilk dairesel köprü vincinin işletmeye alındığı bildirildi.

Türk-Rus Harikasında Kritik Adım

Söz konusu vinç, Akkuyu NGS'nin 1. güç ünitesinin yaşam döngüsünün tüm aşamalarında kullanılacak. Dairesel köprü vinci, reaktör bölmesinin en önemli mekanizmalarından biri olarak kabul ediliyor. Reaktörün ikmali ve bakımı için kullanılacak olan vinç, bölgedeki kaldırma ve taşıma işlemlerinin yanı sıra nükleer yakıtın reaktöre yüklenmesinden sorumlu olan özel bir yeniden yükleme makinesinin çalışma alanına teslim edilmesinde ve çeşitli ekipmanların taşınmasında da görev alacak.

Testler Başarılı Geçti, Artık Çalışmaya Hazır

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, kutup vincinin devreye alma testlerini başarıyla geçtiğini ve artık çalışmaya tamamen hazır olduğunu belirtti. Vinç, çok aşamalı nükleer reaktör montaj sürecine ve ardından fiziksel başlatma aşamalarına dahil olacak.