Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'nin AB Üyelik Süreci: Yol Haritası Netleşiyor

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik süreci hakkında yol haritası netleşmeye başladı. Türkiye'nin vize serbestisi için karşılanması gereken 6 kriter ile ilgili sürecin yeniden başlayacağı belirtiliyor. İfade özgürlüğünün esnetilebileceği, Türk vatandaşlığının zorlaştırılacağı ve İsveç'in NATO üyeliği konuları da gündemde. Masada bulunan 6 kriter ise terörle mücadele yasası, yolsuzlukla mücadele, Europol ile işbirliği, kişisel verilerin korunması, AB üyeleri ile adli yardımlaşma ve geri kabul anlaşması olarak sıralanıyor.

Yayın Tarihi: 22.07.2023 08:55
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türkiye'nin AB Üyelik Süreci: Yol Haritası Netleşiyor

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik konusunda izleyeceği yol haritası netleşmeye başladı.

Türkiye’nin vize serbestisi için 72 kriterden karşılanması gereken 6 kriter ile ilgili sürecin yeniden başlayacağı belirtiliyor.

İfade Özgürlüğü Esnetilebilebilir

Müzakerelerin yeniden başlamasıyla, Türkiye’nin gündeme getireceği konuların başında Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi geliyor. Bununla beraber, 6 kriterden birisi olan terörle mücadele yasasında bazı değişiklikler gündemde. Terörle mücadelede kırmızı çizgilerden taviz vermeden ‘ifade özgürlüğünün’ esnetilebileceği belirtiliyor.

Türk Vatandaşlığı Zorlaştırılacak

En önemli konuların başında gelen Türkiye’nin göçmen politikasında yeni bir adım atılması planlanıyor. Bu kapsamda, başta Suriyeliler olmak üzere sığınmacılara Türk vatandaşlığı verilmesinin zorlaştırılması konusunda çalışmalar yapılıyor.

İsveç'in Üyeliği Ekim'de TBMM'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vilnius dönüşü İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili Meclis’i işaret ederken, İsveç’in NATO üyeliği ekim ayı içerisinde Dışişleri Komisyonu’na geleceği öğrenildi.

Masada Bulunan 6 Kriter

- Terörle mücadele yasası - Yolsuzlukla mücadele - Europol ile işbirliği - Kişisel verilerin korunması - AB üyeleri ile adli yardımlaşma - Geri kabul anlaşması