Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'de Konut Krizi Artıyor: Ev Sahipleri ve Kiracılar Arasında Anlaşmazlık Büyüyor

Türkiye'de konut krizi artışa geçmeye başladı. Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar giderek büyüyor, hükümetten daha yatıştırıcı tedbirler üst üste alınıyor. Geçen yıl kira artışına yüzde 25 sınırı geldi, süre bu yıl da uzatıldı. Kira artışını makul bulmayan ev sahipleri farklı yolları seçti. Kimi evini satışa çıkardı, kimi istediği zammı yapamayacağı için boş evi yüksek fiyatla kiraya verdi, kimi ise 'Evim boş kalsın' dedi. Konut üretimi düşükken, bir de evini boş bırakanlar artınca arz sorunu büyüdü. Dünyada birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de boş evlerden vergi alınması planlanıyor. Hedef, bu yolla kiralık konut sayısında artışı sağlamak. Verginin şartları henüz belli olmasa da, çalışmanın adı ev sahiplerini tedirgin etmeye yetti. Önümüzdeki dönemde satılık konut sayısında artış bekleyen sektör temsilcileri, sahte sözleşmeler yapılacağı konusunda da uyarıda bulundu. Körfez turu sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Boş duran evler de

Yayın Tarihi: 26.07.2023 13:31
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türkiye'de Konut Krizi Artıyor: Ev Sahipleri ve Kiracılar Arasında Anlaşmazlık Büyüyor

Türkiye'de Konut Krizi Artıyor

Türkiye'de konut krizi artışa geçmeye başladı. Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar giderek büyüyor, hükümetten daha yatıştırıcı tedbirler üst üste alınıyor. Geçen yıl kira artışına yüzde 25 sınırı geldi, süre bu yıl da uzatıldı. Kira artışını makul bulmayan ev sahipleri farklı yolları seçti. Kimi evini satışa çıkardı, kimi istediği zammı yapamayacağı için boş evi yüksek fiyatla kiraya verdi, kimi ise 'Evim boş kalsın' dedi. Konut üretimi düşükken, bir de evini boş bırakanlar artınca arz sorunu büyüdü.

'Boş Evlerden Ek Vergi Alınabilir'

Dünyada birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de boş evlerden vergi alınması planlanıyor. Hedef, bu yolla kiralık konut sayısında artışı sağlamak. Verginin şartları henüz belli olmasa da, çalışmanın adı ev sahiplerini tedirgin etmeye yetti.

'Sahte Sözleşme Yapabilirler'

Önümüzdeki dönemde satılık konut sayısında artış bekleyen sektör temsilcileri, sahte sözleşmeler yapılacağı konusunda da uyarıda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mesajını Vermişti

Körfez turu sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Boş duran evler de kira fiyatlarını etkiliyor. Bazı ülkeler boş duran evlerden yüksek vergi alıyor bilgisi var. Böyle bir şey olabilir mi Türkiye'de de?' sorusuna verdiği yanıtta 'Şimdi Bakanlığımızın konuyla ilgili çalışması var. Bu çalışmayla da bunların üzerine üzerine gideceğiz. Yani bunların yanına bu kar kalmayacak. Fahiş kira artışını ve konut fiyatlarını durdurmak için gerekirse ceza uygulamasına da gideceğiz.' demişti.