Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'de Elektrikli Araç Kasko Sigortaları

Türkiye'de elektrikli araç kasko sigortalarının içeriği standart kasko poliçesinden farklılık gösterirken, benzer değerdeki içten yanmalı araçlara göre daha uygun sigortalama yapılabiliyor. Sigorta şirketleri standart kasko poliçelerinden farklı teminat türlerine ve şartlara sahip ürünleri müşterilerine sunuyor. Elektrikli araçların batarya, şarj edilme şekli, aksesuarları gibi unsurlar sigorta poliçelerinin içeriğini etkiliyor. Elektrikli araç kasko sigortalarında pilin eskime, hasar görme, hatalı şarj ve servis bakımları gibi durumlar için özel şartlar belirleniyor. Elektrikli araç poliçesi alırken yetkili acentelerden detaylı bilgi almak ve şartları okumak önemli. Sigorta şirketleri elektrikli araçlara daha uygun fiyatlarla sigorta yapabiliyor. Elektrikli araçların kaza ve arıza durumlarına ilişkin sorumluluk konusunda henüz özel bir düzenleme bulunmuyor.

Yayın Tarihi: 20.10.2023 21:25
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türkiye'de Elektrikli Araç Kasko Sigortaları

Türkiye'de Elektrikli Araç Kasko Sigortalarının Özellikleri

Türkiye'de elektrikli araç kasko sigortalarının içeriği standart kasko poliçesinden farklılık gösterirken, benzer değerdeki içten yanmalı araçlara göre daha uygun sigortalama yapılabiliyor.

Türkiye Sigorta Birliği’nden (TSB) yapılan açıklamaya göre, öncelikli olarak elektrikli araçların kasko sigortalarının içeriği, standart kasko poliçesinden farklılık gösteriyor. Elektrikli araçlarda, özellikle bataryanın maliyeti ve ömrü, şarj edilme şekli, aksesuarları gibi unsurlar, sigorta poliçelerinin içeriğinin hazırlanmasını etkiliyor.

Elektrikli Araç Kasko Sigortasının Detayları

Pilin eskime, kapasitesinin azalması ve amortismanı, pilin araçtan bağımsız hasar görmesi, hatalı şarj ve yetkisiz servis bakımları için özel şartlar belirtilmesinin yanı sıra bu araçların özel şartlarda çekilmesi, kaza halinde patlamaması için deşarj yardımı, pilin bitmesi sebebiyle yolda kalma durumunda çekim hizmet kısıtları gibi alanlarda belirlenecek koşullar da poliçede yer alıyor.

Elektrikli Araç Kasko Sigortası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elektrikli araç poliçesi için şirketlerin yetkili acentelerine gidilerek teklif alınması ve elektrikli araç ile ilgili özel şartlar hakkında acentelerden detaylı bilgi istenmesi, şartların okunması önemli. Özellikle asistans hizmet şartlarının araçların yolda kalma koşulları açısından değerlendirilmesi öneriliyor.

Elektrikli Araç Kasko Sigortasının Fiyatlandırması

Elektrikli araçların bedelleri yüksek olmasına rağmen, modern kaza takip sistemleri, sensörleri, otomatik sürüş özellikleri, daha dengeli yapılarının olmasının yanı sıra bu araçların daha düşük hasar frekanslarına sahip olması sebebiyle, sigorta şirketleri benzer değerdeki içten yanmalı araçlara göre daha uygun fiyatlarla sigortalıyor.

Elektrikli Araçların Sorumluluk Konusu

Kaza veya arıza durumunda, sorumluluk konusunda elektrikli araçlarla ilgili özel bir düzenleme henüz bulunmuyor. Araçların arıza ve kaza sebepleri, sorumluluğun kimde olacağı yönünde belirleyici rol oynamasının yanı sıra kazaya karışan araçların yazılım loglarına da bakılmasının gerekli olduğu belirtiliyor.