Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye, Yenilenebilir Enerji Sistemleri İle Dünya İhracat Liderleri Arasına Yükseldi

Türkiye, yenilenebilir enerji sistemleri ile dünya ihracat liderleri arasına yükseldi. Rüzgâr enerjisi sektörünün yüzde 80'ini ihraç eden Türk yatırımcı, dünyanın pek çok ülkesine ekipman ihraç etmeye başladı. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) kendini yenileyerek daha da iyi hale geldiğini anlatan Ali Rıza Öner, coğrafi koşullar da göz önüne alınarak YEKDEM’e yeni kaynak türleri eklendiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 26.06.2023 09:02
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türkiye, Yenilenebilir Enerji Sistemleri İle Dünya İhracat Liderleri Arasına Yükseldi

Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Sektörü

Türkiye, Millî Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde enerjide tam bağımsızlık parolasıyla yenilenebilir enerji sistemlerine ağırlık vererek dünyanın en büyük ihracatçı ülkeleri ligine yükseldi. Rüzgâr enerjisi sektörünün yüzde 80'ini ihraç eden Türk yatırımcı, dünyanın pek çok ülkesine ekipman ihraç etmeye başladı.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) kendini yenileyerek daha da iyi hale geldiğini anlatan Ali Rıza Öner, coğrafi koşullar da göz önüne alınarak YEKDEM’e yeni kaynak türleri eklendiğini belirtti.

Katı Atık Bertarafı ve Enerji Üretimi

Katı atık bertarafı yapan ITC’nin de İş Geliştirme Direktörü olan Öner, çöpten enerji işinin desteklenmesinin önemine değinerek, bu tür tesislerin yaygınlaşması ve YEKDEM'den faydalanması en azından 10 yıl süre ile fiyatı sabitlemesiyle yatırımcı riskinin azaltılabileceğini söyledi.

Yurt Dışı Yatırımları

Ali Rıza Öner, Türk yatırımcısının yenilenebilir enerji işlerini çok sevdiğini ve özellikle rüzgâr ve güneş yatırımları için kendi tesisini kendi kabiliyeti ile kuran inşaat şirketleri ve enerji şirketlerinin başta Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Ukrayna, Arnavutluk, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere’de yatırımlara başladığını ifade etti.