Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye Otomobil Pazarında Yükselişini Sürdürüyor

Türkiye son dönemde otomobil pazarındaki en önemli ülkelerden biri konumuna yükseldi. Changan gibi bir Çinli otomobil devi de Türkiye pazarına giriş yapacak.

Yayın Tarihi: 12.10.2023 14:00
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türkiye Otomobil Pazarında Yükselişini Sürdürüyor

Türkiye Otomobil Pazarında Yükselişini Sürdürüyor

Türkiye son dönemde otomobil pazarındaki en önemli ülkelerden biri konumuna yükseldi. Elbette bu yükselişin pek çok nedeni var. Fakat en önemlisi otomobil satışlarının sürekli artış göstermesi diyebiliriz. Bu bağlamda Türkiye Changan gibi bir devin de ilgisini çekmeyi başardı.

Pandemi sürecinde otomobil satışlarının artış gösterdiği üstelik de bu artışın rekor seviyesinde olduğu tek Pazar olan Türkiye, şu sıralar Çinli otomobil devlerinin akınına uğramış durumda. Bu akının yeni halkası ise Changan.

Changan hali hazırda Çin’in en büyük otomobil üreticilerinden birisi. Aynı TOGG gibi devlet desteği ile kurulan Changan, pek çok markayı da bünyesinde bulunduruyor. Genel olarak ürettiği bütçe dostu modellerle tanınan Changan, Türkiye’yi de ucuz modelleriyle cezbetmek istiyor.

Peki Changan ilk etapta Türkiye’de hangi modelle boy gösterecek? Hali hazırda Çinli otomobil devinin pek çok modeli bulunuyor. Fakat Changan’ın Türkiye pazarı için tercih ettiği ilk model Alsvin olacak.

Alsvin’in tercih edilmesindeki en önemli neden ise ucuz bir fiyata sahip olması. Bunun yanı sıra sedan yapıda olması ve B segmentte yer alması, Alsvin’i cazip bir seçenek haline getiriyor.

Changan’ın Alsvin ile Türkiye pazarına merhaba diyecek olması aslında stratejik bir hamle. Çinli üretici, özellikle İstanbul’da yer alan taksilerde Alsvin’in kullanılmasını istiyor. Keza bu büyük bir satış potansiyeli anlamını taşıyor.

Alsvin’in en boş paketi yaklaşık olarak 8 bin euroluk bir fiyata sahip. Ülkemize en düşük ÖTV sınıfından gelecek olan otomobil ÖTV ve KDV dahil 400 bin TL’nin altında bir etiketle satışa sunulacak.

En azından yaptığımız basit bir hesaplama ile otomobilin 390 bin TL gibi bir fiyattan alıcı bulacağını söyleyebiliriz.

Dip not olarak belirtelim. Changan’ın 2024’ün ilk çeyreğinde Türkiye pazarına girmesi bekleniyor. Elbette yine de önümüzdeki süreç neler getirir beraber bekleyip göreceğiz.