Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye Otelleri Nakit Akışı Sorunu Yaşıyor

Pandemi, deprem, seçim, yüksek enflasyon derken bir de bu yıl günübirlik evlerin daha ucuza kiraya verilmesi otelcileri bir hayli zora soktu. 2023 yılının ilk 6 ayında, otellerin bankalardan kullandığı nakdi kredi borçları ortalama 64 milyar TL arttı. Büyük otellerin istedikleri kredilere ulaşmakta zorlandığı belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 08.08.2023 15:19
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türkiye Otelleri Nakit Akışı Sorunu Yaşıyor

Pandemi ve Diğer Faktörler Otelleri Zora Sokuyor

Pandemi, deprem, seçim, yüksek enflasyon derken bir de bu yıl günübirlik evlerin daha ucuza kiraya verilmesi otelcileri bir hayli zora soktu. Maliyetlerin yükselmesi, personel giderleri, otellerde kalış sürelerinin düşmesi otellerin nakit akışını bozarken bu durumu yönetemeyen oteller, kredi yoluna gitti.

Otellerin Nakdi Kredi Borçları Artıyor

2023 yılının ilk 6 ayında, otellerin bankalardan kullandığı nakdi kredi borçları ortalama 64 milyar TL arttı. Bu rakamın sadece 41 milyar TL’sinin Haziran ayında gerçekleştiği belirtiliyor. Kredi borçlarındaki artışın ise, bu yılsonuna kadar 100 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.

Büyük Otellerin Borçlanması Dikkat Çekiyor

Turizm Databank Kurucusu ve Ekonomist Erol Karabulut'un analizine göre, bankalara borçlanan otellerin yüksek kapasiteli büyük oteller olduğu belirtiliyor. Sektördeki kredi artışının endişe verici olduğu ifade ediliyor.

Yabancı Turistlerin Tercihi Ev Kiralaması

Yabancı turistlerin artık evlerde daha çok gecelemeyi tercih ettiği ve bu durumun otellerin doluluk oranlarını olumsuz etkilediği belirtiliyor. Özellikle Antalya'da satılan konutların kiraya verilmesinin otel doluluklarını azalttığı ifade ediliyor.

Otelcilerin Nakit Akışı Sorunu Devam Ediyor

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Asbaşkanı Hakan Saatçioğlu, sektördeki tüm otellerin nakit akışında zorluk yaşadığını belirtiyor. Doluluk oranlarının beklentileri karşılamadığı ve turist sayısındaki artışın otellere yansımadığı ifade ediliyor.

Büyük Otellerin Krediye Ulaşması Zorlaşıyor

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Artıç, büyük otellerin istedikleri kredilere ulaşmakta zorlandığını belirtiyor. Nakit ve finansman sıkıntısının hala devam ettiği ifade ediliyor.

Kaynak:

Mehtap HALICI, DailyMail