Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye Lityum İyon Pil Üretimi Alanında Dikkatleri Üzerine Çekiyor

Türkiye, lityum iyon pil üretimi alanında Avrupa'daki ilk seri üretim tesisi olan ASPİLSAN Enerji AŞ ile dikkatleri üzerine çekiyor. Şirketin ürettiği pil, hafif elektrikli araçlardan elektrikli ev aletlerine kadar geniş bir kullanım alanına sahip. Ayrıca Almanya, Fransa, Polonya ve Hollanda gibi ülkelerde pilin yoğun ilgi görmesi, Türkiye'nin yurtdışı pazarlarda da başarılı olabileceğini gösteriyor.

Yayın Tarihi: 02.09.2023 19:36
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türkiye Lityum İyon Pil Üretimi Alanında Dikkatleri Üzerine Çekiyor

Türkiye'den Beyaz Petrol İçin Dev Hamle

Birden çok sektörde kullanılan ve beyaz petrol olarak bilinen lityum iyon pil ile Türkiye dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Konu hakkında konuşan ASPİLSAN Enerji AŞ Genel Müdür Yardımcısı Nihat Aksüt, lityum iyon pil üretimi alanında Avrupa'daki ilk seri üretim tesisi olduklarını belirterek, İngiltere ve ABD pazarını çok önemsediklerini söyledi.

Türkiye'nin İlk Seri Üretim Tesisi

ASPİLSAN Enerji'nin 42 yıllık batarya ve pil üretim tecrübesi olduğunu dile getiren Aksüt, geçen yıl hizmete giren Kayseri Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesinde bulunan üretim tesisinde lityum iyon pil ürettiklerini söyledi. Aksüt, 2022 haziran ayında 2900 miliamper saat kapasitede 3,68 volt gerilimde şarj edilebilir 18650 ebatlarında lityum iyon pilin seri üretimine başlandığını belirtti.

Geniş Kullanım Alanı

Söz konusu pilin hafif elektrikli araçlardan elektrikli ev aletlerine kadar geniş bir kullanım alanı bulunduğunu aktaran Aksüt, üretim tesisinde yıllık 220 megavatsaat kapasiteyle üç vardiya halinde çalışıldığında 21 milyon 600 bin pil üretildiğine dikkat çekti.

Yurtdışı Pazarlara Açılım

ASPİLSAN Enerji'nin ürettiği pilin Almanya, Fransa, Polonya ve Hollanda gibi ülkelerde yoğun ilgi gördüğünü belirten Aksüt, şirketin İngiltere ve ABD pazarına odaklandığını söyledi. Aksüt, ABD'nin Çin ürünlerine mesafeli olması nedeniyle Türkiye'nin lityum iyon pil üretimi konusunda güçlü bir tedarikçi adayı olduğunu ifade etti.