Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye, Basel Bankacılık Denetim Komitesi risk yönetimi standartlarına uyum sağlıyor

Türkiye, Basel Bankacılık Denetim Komitesi risk yönetimi standartlarına uyum sağlamak için yeni yöntemler belirledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre, risk gruplarının belirlenmesinde mevcut mevzuat gözden geçirilecek ve bir kişinin eşi ve çocukları ile beraber yönetim kurulu üyesi veya genel müdürü oldukları ortaklıklar risk grupları oluşturacak. Ayrıca, gelir veya giderlerin büyük bir kısmının aynı tarafla yapılan işlemlerden kaynaklanması, bir tarafın borçlarına kefil olunması, üretilen mal veya hizmetin aynı tarafa satılması gibi durumlar da risk unsuru olarak değerlendirilecek.

Yayın Tarihi: 14.07.2023 09:14
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türkiye, Basel Bankacılık Denetim Komitesi risk yönetimi standartlarına uyum sağlıyor

Türkiye’nin G20 üyesi olması nedeniyle uyum taahhüdünde bulunduğu Basel Bankacılık Denetim Komitesi standartları kapsamında, kredi sınırları hesaplamalarında dikkate alınacak risk tutarlarının hesaplanmasına ilişkin yeni yöntemler belirlendi.

Türkiye, Basel Bankacılık Denetim Komitesi'nin belirlediği risk yönetimi standartlarına uyum sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre, risk gruplarının belirlenmesinde mevcut mevzuat gözden geçirilecek ve yeni yöntemler uygulanacak.

Taslakta, bir kişinin eşi ve çocukları ile beraber yönetim kurulu üyesi veya genel müdürü oldukları ortaklıkların risk grupları oluşturacağı belirtiliyor. Ayrıca, bir kişinin gelir veya giderlerinin yüzde 50 veya daha fazlasının aynı tarafla yapılan işlemlerden kaynaklanması, bir tarafın borçlarına kefil olunması, üretilen mal veya hizmetin aynı tarafa satılması gibi durumlar da risk unsuru olarak değerlendirilecek.

Müşterilerin bankaya olan borçlarını ödemek için kullanacakları gelir ve fon kaynaklarının aynı olması, birbiriyle iş ilişkisi bulunan taraflardan birisinin finansal güçlük yaşaması durumunda diğerinin yükümlülüklerini yerine getirememe riskini artıracağı vurgulanıyor.

Buna göre, hesaplanan risk tutarı bankanın ana sermayesinin yüzde 5’ini aşan kişi ve şirketler için analiz zorunlu olacak. Bankalar, kullandırdıkları kredilerin risk tutarlarının banka ana sermayesinin ve özkaynağının yüzde 25’ini aşmamasına dikkat etmek zorunda olacaklar. Ayrıca, sistemik önemli bankaların diğer bankalara kullandırdığı kredilere sınırlar belirlenebilecek ve banka özkaynaklarının yüzde 10’u ve daha fazlası oranında kullandırılan krediler büyük kredi olarak kabul edilecek.

Kredi sınırlarında aşım oluşması durumunda, bankaların BDDK'ya bu durumu bildirmesi gerekecek. Ancak, finansal piyasalarda genel bir dalgalanma yaşandığında, bu aşımlar sınırlara uyumsuzluk olarak değerlendirilmeyecek.