Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması Diyaloğu Beşinci Toplantısı Gerçekleştirildi

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması Diyaloğu beşinci toplantısı Washington'da gerçekleştirildi. Taraflar, ikili siyasi, savunma ve güvenlik istişarelerini her seviyede genişletmeyi ve kapsamlı ortaklıklarını her iki ülkenin de stratejik çıkarları doğrultusunda güçlendirmeyi taahhüt etti. Taraflar, Vilnius, Litvanya’da, 11-12 Temmuz’da düzenlenecek müteakip NATO Zirvesi’ne yönelik hazırlıkları gözden geçirdi.

Yayın Tarihi: 25.06.2023 08:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması Diyaloğu Beşinci Toplantısı Gerçekleştirildi

Dışişleri Bakanlığı tarafından, Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri Stratejik Mekanizma Diyaloğu hakkında ortak açıklama yayımlandı. Açıklamaya göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar ve ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland 23 Haziran’da Washington'da düzenlenen Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması Diyaloğu’nun beşinci toplantısına başkanlık etti. Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları yetkililerini içeren kurumlararası heyetler tarafından temsil edildi.

Taraflar, ikili siyasi, savunma ve güvenlik istişarelerini her seviyede genişletmeyi ve kapsamlı ortaklıklarını her iki ülkenin de stratejik çıkarları doğrultusunda güçlendirmeyi taahhüt etti. Taraflar, Türkiye-ABD savunma ve güvenlik iş birliğinin bölgesel barışa katkıda bulunduğu konusunda fikir birliğine vardı ve Türkiye’nin F-16 filosunun modernizasyonu talebine ilişkin ilerlemeleri ele aldı.

Taraflar, Vilnius, Litvanya’da, 11-12 Temmuz’da düzenlenecek müteakip NATO Zirvesi’ne yönelik hazırlıkları gözden geçirdi. Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, NATO’nun Açık Kapı Politikası’na desteklerini teyit etti. Her iki taraf da Finlandiya’nın NATO üyeliğini memnuniyetle karşılayarak, bunun İttifak’ın güçlendirilmesine önemli katkı verdiği hususunda anlayış birliğine vardı.