Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türk Doktorlar Almanya'ya Akın Ediyor

Türkiye'de yaşanan siyasi durumdan dolayı Türk doktorlar yurt dışına göç ediyor. Almanya başta olmak üzere İsviçre, Avusturya, Kanada ve ABD'ye Türk doktor akını sürüyor. Türk doktorlar Hannover'da buluştu. Türk hemşireler de Almanya'ya akın ediyor.

Yayın Tarihi: 06.08.2023 17:05
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türk Doktorlar Almanya'ya Akın Ediyor

Türkiye'de Yaşanan Siyasi Durumdan Dolayı Türk Doktorlar Yurt Dışına Göç Ediyor

Türkiye'de yaşanan siyasi durumdan rahatsız olan bazı meslek gruplarına mensub vatandaşlar, Türkiye'yi terk etmeye başladı. Eğitim aldıktan sonra mesleklerini yurt dışında yapmak isteyenler ve bunu da sosyal medyadan paylaşanlar, 'Türkiye bir doktor, mühendis, mimar kaybetti. Almanya, ABD bir doktor, mühendis, mimar kazandı' notunu düşüyor.

Türkiye'de okuyan ancak buna rağmen yurt dışını tercih edenler, sosyal medyada bazı kesimler tarafından da eleştiriliyor. Özellikle doktorların yurt dışında gitmesi tepki çekiyor. Almanya'yı tercih eden ve orada bir araya gelen doktorlar ise çektikleri kareyi de sosyal medyadan paylaşıyor. Türk doktorların Almanya buluşması Almanya'da toplanan Türk doktorlar, Hannover buluşmasında bir araya geldi. Doktorlar paylaştıkları fotoğrafa, 'Sayımız hızla artıyor' notunu eklemeyi ihmal etmedi. Doktorların arasında tesettürlü kadınların olması da dikkati çekti. 90'lı yıllarda Türkiye'de sorun haline gelen tesettür nedeniyle birçok öğrencinin canı yandı. Okullardan atılan ve eğitim hakları ellerinden alınan kadın öğrenciler, uzun bir süre bunun mücadelesini verdi. Tesettürlü Türk doktorların Almanya'daki fazlalığı... Tesettür, Türkiye'nin yıllarca kanayan yarası olurken ve mücadele sürerken, kadın doktorların Almanya'da sayısının fazla olması, 'Mücadele bunun için miydi?' yorumlarına neden oldu.

Türk Doktorların Almanya'ya Akını Sürüyor

Almanya başta olmak üzere İsviçre, Avusturya, Kanada ve ABD'ye Türk doktor akını sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'Giderlerse gitsinler' dediği Türk doktorlar, 14 Mayıs seçimlerinden sonra yeni bir rekora imza attı ve sadece 14-31 Mayıs arasında 144 Türk doktor Almanya'ya gitti. Bu aynı zamanda, 'rekorların da rekoru' oldu ve öncek aylar ortalamasının üç katına ulaştı. Şu anda Almanya'da, Türkiye'den gelmiş 15 bine yakın Türk doktor bulunuyor ve bunların yarıdan çoğu da uzman.

Türk Doktorlar Hannover'da Buluştu

Türk doktorlar, bu yılki geleneksel buluşmasını Hannover kentinde gerçekleştirdi. Almanya'ya giden Türk doktorlar etkinlikte çekilen fotoğraf ve videoları sosyal medyada paylaştı. Daha önce çeşitli kentlerde buluşan doktorlar, Kuzey Almanya'daki Hannover pikniğini sosyal medyadan, 'Giderlerse, gidenler topluluğu' diye paylaştı.

Türk Hemşireler de Almanya'ya Akın Ediyor

Bu arada Türk doktorlardan sonra Türk hemşireler de Almanya'ya akın etmeye başladı. Özellikle acil servis ve ameliyat hemşireleri şu anda Almanya'da en çok aranan mesleklerden. Türk hemşireler, A2 ile B2 arasında Almanca bilgisini kanıtlarsa, Almanya'daki bir klinikten iş teklifi alırsa, bununla iş vizesi alıp gidebiliyor. Almanya'da kliniği olmayan Türk doktorların ortalama aylık brüt maaşı 5000 Euro, hemşirelerin ise yaklaşık 3500 Euro civarında. Almanya'ya giden sağlıkçılar, bir süre sonra ailesini de yanına alabiliyor. Uzmanlık alanlarına ya da işyerine göre yıllık maaşlar 100 bin Euro'ya kadar çıkabiliyor.