Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Trakya'da Aşırı Sıcaklar Ayçiçeği Verimini Etkiledi

Kuraklık ve sıcak hava, Trakya'da ayçiçeği veriminde ciddi düşüşlere yol açtı.

Yayın Tarihi: 28.09.2024 11:19
Güncelleme Tarihi: 28.09.2024 12:06

Trakya'da Aşırı Sıcaklar Ayçiçeği Verimini Etkiledi

Trakya'da Kuraklık ve Aşırı Sıcaklık Sorunu

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya'da, bu yıl aşırı sıcakların ve kuraklığın etkisiyle verimde kayıplar yaşanıyor. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, geçen yıl dekarda 80 ile 100 kilogram arasında verim alınırken, bu yıl bu rakamların 40-50 kilogram seviyelerine düştüğünü belirtti.

Yaz Döneminde Yağışlar Yetersiz Kaldı

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da, son yıllarda artan kuraklığın ayçiçeği üretimine olumsuz yansıdığını ifade etti. Arabacı, "Kış ve ilkbahar aylarında beklenen yağışların düşmemesi, yaz aylarında ise yağışların kesilmesiyle bazı tarlalarda hasat yapılamadı." dedi.Üreticiler Dertli

Yıllardır zorlu bir sezon geçiren çiftçiler, bu yıl da beklemedik verim kayıpları ile karşılaşınca büyük kayıplar yaşadı. Üreticiler, ayçiçeği desteği taleplerini yineleyerek, devlet desteğine ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

Tekirdağ'da Durum Farklı Değil

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, kuraklığın sadece ayçiçeği değil, birçok tarım ürününü etkilediğini belirtti. Saygı, "Bazı bölgeler biçilmeyecek durumdaydı. Yağmur almış alanlarda verim normal sevyelerdeydi, bu da durumu gösteriyor." diyerek, gelecekte de benzer sorunların yaşanabileceğine dikkat çekti.

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya'da etkili olan kuraklık ve aşırı sıcaklar...

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya'da etkili olan kuraklık ve aşırı sıcaklar verim kaybına neden oldu. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya'da etkili olan kuraklık ve aşırı sıcaklar...

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya'da etkili olan kuraklık ve aşırı sıcaklar verim kaybına neden oldu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.