Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Trafik Sigortası ve İkinci El Araç Fiyatları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Trafik sigortası, kazalar sonucunda oluşabilecek zararları karşılamak için zorunlu bir sigortadır. Sigortanın kapsamı ve primi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. İkinci el araç fiyatlarının sıfır fiyatından yüksek belirlenmesi ise yasaklanmıştır.

Yayın Tarihi: 21.07.2023 14:17
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Trafik Sigortası ve İkinci El Araç Fiyatları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Trafik Sigortası ve Kapsamı

Trafik sigortası, bir kaza sonucunda karşı tarafın aracına, üçüncü şahısların malına ya da bedeni zararlarına karşı olan yükümlülüğünüzü poliçenizin kapsamındaki teminat ve limitlere bağlı olarak öder. Bu sigorta yasal olarak zorunludur ve sigortasız araçların trafiğe çıkması kanunen yasaktır. Sigortanın teminatları ve limitleri yasal çerçeveye göre şekillenir.

Trafik Sigortası Prim Hesaplama

Trafik sigortası primi, araç ve sigortalıya ait bilgiler, aracın kullanım tipi, ikamet edilen ve aracın kullanıldığı il, sigortalının hasar geçmişi gibi etkenlere göre değişir. Aynı sürücüye farklı fiyatlar çıkabilir. Sigorta primleri her ay belirlenen tavan fiyatlar üzerinden hesaplanır.

İkinci El Araç Fiyatları ve Yasaklama

İkinci el araçların satış fiyatının sıfır liste fiyatından yüksek belirlenmesi 1 Ocak 2024'e kadar yasaklanmıştır. Ancak bazı galeriler bu yasaklamaya uymamaktadır. Ticaret Bakanlığı'nın yönetmeliğine uymayan ilan sahiplerine ceza kesilecektir. Ayrıca, düşük fiyatlandırma yapanlar da cezai müeyyidelerle karşılaşabilir.