
Trabzon'da Geleneksel Halı ve Kilim Dokuma
Trabzon'da, antioksidan özellikleri ile bilinen aronyadan elde edilen boyalar kullanılarak halı ve kilim dokuma çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bu süreç, Akçaabat Belediyesi tarafından yürütülen bir projeyle hayata geçirildi.
Doğal Boya Üretimi
Aronya bitkisi ile doğal yöntemlerle boya üretiliyor ve bu boyalar, belediyenin Hanımlar Kültürevi Yöresel Halı Dokuma ve Satış Yeri'nde saf koyun ipleri ile bir araya getiriliyor. Aronya boyası ile renklendirilen iplikler, 20 kadın tarafından ilmek ilmek halı ve kilimlere dokunuyor.
Başkan Ekim’in Destek Mesajları
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, dokuma evini ziyaret ederek kadınların emeğine teşekkür etti ve geleneksel kültürü geleceğe taşımak için bu çalışmanın önemine vurgu yaptı. Ekim, "Halı üretimiyle geleneğimizi geleceğe taşımış oluyoruz," dedi.
Tarıma Destek ve Üretim Hedefleri
Ekim, ayrıca aronya meyvesinin tarımda desteklenmesi gerektiğini belirtti. Akçaabat'ta, 200-250 dönüm alanın aronya yetiştiriciliğine ayrıldığını ve yıl içinde 7-8 bin ton üretim hedeflediklerini kaydetti. Bu ürünlerin işlenmesi için bir üretim tesisi kurduklarını da ifade etti.
Kadınlara Ekonomik Katkı
Ekim, kadınların ürettiği halı ve kilimlerin aile ekonomisine katkı sağlayacağını belirterek, tamamen doğal malzemeler kullanıldığını söyledi. Özellikle meyve ile hazırlanmış boyaların kullanımıyla, kadınların ürünlerini daha iyi satma fırsatına sahip olacaklarını vurguladı.
Ülker Tosun’un Hedefleri
Usta öğretici Ülker Tosun, halı ve kilimlerin üzerindeki motiflerin derin anlamlara sahip olduğunu dile getirirken, aronya boyası ile dokunan halıların her evde bulunması gerektiğini belirtti. Tosun, "Hedefimiz bunu Türkiye'de ve dünyada pazarlamak," şeklinde konuştu.
Trabzon'da, antioksidan özelliği dolayısıyla "süper meyve" olarak da adlandırılan aronyadan elde edilen boya ile renklendirilen ipler, geleneksel halı ve kilim dokumada kullanılıyor.
Trabzon'da, antioksidan özelliği dolayısıyla "süper meyve" olarak da adlandırılan aronyadan elde edilen boya ile renklendirilen ipler, geleneksel halı ve kilim dokumada kullanılıyor.