Sabah uyandığınızda bunu yaşıyorsanız dikkat! O hastalığın habercisi olabilir: Uzman doktor uyardı
Hareketsizlik, obezite, uzun süre ayakta durmak... Sebebi hepsi olabilir! Sabah uyandığınızda bunu yaşıyorsanız dikkat! Uzman isim uyardı... Obezite başta olmak üzere belli sebepleri olan bu hastalığın habercisi olabilir! Ülkemizde obezite ve yanlış ayakkabı seçimi, yaşam kalitesini düşüren topuk dikeni sorununa davetiye çıkarıyor. Medicana Sağlık Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü uzmanlarından Prof. Dr. İrşadi İstemi Yücel, bu rahatsızlık hakkında önemli bilgiler verdi.
TOPUK DİKENİ NEDİR?
Topuk dikeninin temel nedeni, topuk kemiği ile ayak tabanını birleştiren plantar fasya adı verilen bağ dokusunun zorlanması ve gerilmesidir. Uzun süreli rahatsızlıkta topuk kemiğinin altındaki sürekli ödem ve çekme sonucunda kemik çıkıntısı meydana gelir ve bu çıkıntıya 'topuk diken' adı verilir. Obezite, uygun olmayan ayakkabı kullanımı, sert zeminlerde yürüyüş ve koşu, fazla ayakta kalma, taban düşüklüğü gibi faktörler de riski artırabilir.
TOPUK DİKENİ BELİRTİLERİ
Topuk dikeni belirtilerinden bahseden Prof. Dr. Yücel, 'Obezite, uygun olmayan ayakkabı kullanılması, sert zeminlerde yürüyüş ve koşu, fazla ayakta kalmak, taban düşüklüğü risk faktörleri arasındadır. Hastalığın en yaygın belirtisi ise topuk altında hissedilen şiddetli ağrıdır. Özellikle sabahları ilk adımı attığınızda ağrı daha yoğundur. Hasta bu hissi elektrik çarpması veya çivi-iğne üzerinde yürüme olarak tarif edebilir. Ayak tabanında ağrı ve yanma hissi de görülebilir. Ağrı birkaç saatte kaybolur ve akşama doğru tekrar ortaya çıkar' ifadelerini kullandı.
TOPUK DİKENİ TEDAVİSİ
Prof. Dr. Yücel tedavi yöntemlerinden bahsederken 'Tedavideki amaç bu dokunun iyileştirilmesi ve gerilmenin esnetilerek azaltılmasıdır. Başlangıçta dinlenme ile topuğa gelen yükün azaltılması, silikon topuk yastığı kullanılması, günde birkaç kez topuğa 15 dakika buz uygulanması önerilir. Ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar uygulanabilir' dedi.
PRP İŞLEMİ NEDİR?
Topuk dikeninin tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise PRP işlemidir. Prof. Dr. Yücel PRP işlemini şu şekilde anlattı: 'Egzersizler buz dolu bir şişenin ayak tabanı ile ileri-geri hareketi, aynı işlemin bir küçük top ile yapılması ve parmaklardan bir teraband ile çekilerek ayak tabanının gerilmesidir. Topuk dikeninin tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem de PRP işlemidir. PRP, hastanın kendi vücudundan küçük bir miktar kan alınarak laboratuvarda steril olarak birtakım işlemlerden geçirildikten sonra ağrılı topuk bölgesine hekim tarafından enjektör ile uygulanmasıdır. Elde edilen plazma, 'platelet' denilen hücrelerden oldukça zengindir. Vücuttaki temel görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamak olan plateletler, içerdikleri büyüme faktörleri sayesinde topuk dikeninin iyileşmesinde önemli role sahiptir. Bu rahatsızlıkta ameliyat işlemi çok nadiren uygulanır'