Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tırnak Yeme ve Saç Yolma Alışkanlıklarına Yeni Bir Çözüm

Altı haftalık bir çalışmada, tırnak yeme ve saç yolma alışkanlıklarının azaltılmasında önemli bir gelişme kaydedildiği ortaya çıktı. Alman bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada önerilen hareketlerin uygulanmasıyla bu alışkanlıkların azaltılabileceği gösterildi.

Yayın Tarihi: 25.07.2023 19:07
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Tırnak Yeme ve Saç Yolma Alışkanlıklarına Yeni Bir Çözüm

Tırnak Yeme ve Saç Yolma Alışkanlıklarına Yeni Bir Çözüm

Altı haftalık bir çalışmada, davranışı benimseyen katılımcıların yüzde 53'ü, hile kullanmayanların yüzde 20'sine kıyasla bir gelişme gördüklerini söyledi. Amerikalıların yüzde 5'i tırnak yeme ve saç yolma gibi davranışlara sahip. Yüzde 5 küçük bir rakam gibi görünse de bu yaklaşık 20 milyon insana tekabül edebilir. Hastalar takıntılı bir şekilde saçlarını çekerler veya derilerini yolarlar. Bu durum soyulmalara, yara izlerine yol açsa bile kendilerini durduramazlar. Doktorlar, bu davranışın stresle veya görünüşle ilgili endişelerle bağlantılı olduğunu söylüyor.

JAMA Dermatology'de yayınlanan son çalışmada, bilim adamları 2022'de BFRB'li kişileri sosyal medya aracılığıyla araştırmaya dahil etti. Katılımcıların çoğu 30'lu yaşlarındaydı, yüzde 68'inin tekrarlayan deri yolma, yüzde 36'sının tekrarlayan tırnak yeme ve yüzde 28'inin saç yolma eğilimi vardı. Bu BFRB'li kişiler iki gruba ayrıldılar, bir gruba davranışı uygulamaları söylendi, diğerlerine ise tedavi için bekleme listesinde oldukları söylendi. Tekniği öğrenmek için katılımcılara bir video gönderildi ve kendilerine zarar verme dürtüsü hissettiklerinde yapmaları için gösterilen hareketlerden birini seçmeleri istendi. Katılımcılar, iki elin parmak uçlarını bir araya getirebilir ve ardından parmak uçlarını birbirine karşı yumuşak bir şekilde daire içine alabilir. Dürtü yatışana kadar bu davranışları yapmaları için teşvik edildiler. Sonuçlar, davranışı takip eden hastaların kontrol grubuna kıyasla 'önemli' bir gelişme kaydettiklerini ortaya koydu.

Klinik psikolog Natasha Bailen, bu hareketlerin kötü alışkanlıklardan kurtulma anlamında yumuşak geçişler olabileceğinin altını çizdi.

Tırnak Yeme Alışkanlığına Yeni Çözümler

Son derece yaygın alışkanlıklardan biri olan tırnak yeme alışkanlığı pek çok araştırmaya sinir, stres, kaygı ya da dış görünüş endişelerinden kaynaklı olarak gelişiyor. Aynı araştırmalar özgüven probleminin önemli ölçüde tırnak yeme eğilimi ortaya çıkardığını da gösteriyor. Bu konuya eğilmiş olan Alman bilim insanları, yapmış olduğu son araştırmayla, tırnak yeme alışkanlığını tarihe karıştıracak hareketleri bulmuş bulunuyor. Almanya’da 268 kişinin katıldığı bir araştırmada sadece tırnak yeme alışkanlığı değil, aynı zamanda saçla oynama ve deri yolma gibi alışkanlıklara sahip olan kişiler için de birkaç çözüm geliştirilmiş bulunuyor. Altı hafta boyunca devam eden çalışma kapsamında Alman bilim insanlarının önerdiği hareketleri yapan kişilerin yüzde 53’ü yapmayan kişilerin yüzde 20’sine oranla bu alışkanlıklarını önemli ölçüde yenmiş bulunuyor. İşte o hareketler…