Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tıp Dergilerinden Nükleer Silah Tehdidi Açıklaması

Dünya genelinde aralarında British Medical Journal, Lancet, JAMA, New England Journal of Medicine gibi prestijli tıp dergilerinin bulunduğu yüzden fazla tıp dergisi, nükleer silahlara karşı ağustos sayılarında ortak bir makale yayınladı. Dünyada nükleer felaket tehlikesinin 'Büyük olduğu ve artmaya da devam ettiği' vurgulanan makalede devletlere nükleer silahları yok etme çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 03.08.2023 15:19
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Tıp Dergilerinden Nükleer Silah Tehdidi Açıklaması

Tıp dergilerinden dünyaya nükleer silahsızlanma çağrısı

Dünya genelinde aralarında British Medical Journal, Lancet, JAMA, New England Journal of Medicine gibi prestijli tıp dergilerinin bulunduğu yüzden fazla tıp dergisi, nükleer silahlara karşı ağustos sayılarında ortak bir makale yayınladı. Dünyada nükleer felaket tehlikesinin 'Büyük olduğu ve artmaya da devam ettiği' vurgulanan makalede devletlere nükleer silahları yok etme çağrısında bulundu. 'Nükleer silahlara sahip ülkeler, onlar bizi yok etmeden nükleer cephaneliklerini yok etmeli' denildi.

SINIRLI BİR NÜKLEER SAVAŞ BİLE MİLYONLARCA CAN ALACAK

Makalede nükleer silah kullanımının 'İnsanlık açısından felaket' olacağı belirtildi. Dünyada bulunan 13 bin nükleer silahtan sadece 250'sinin kullanıldığı 'sınırlı' bir nükleer savaşın dahi 120 milyon kişinin derhal ölümüne neden olacağı ve bunun ayrıca küresel iklimin dengesini bozup nükleer kirliliğe yol açarak yaklaşık 2 milyar insanın hayatını tehlikeye sokacağı da makalede yer aldı.

'ÜLKELER NÜKLEER SAVAŞ TEHDİDİ CİDDİYE ALINMALI'

Makalenin yazarlarından Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Hekimler örgütü eski başkanı Ira Helfand 'Nükleer savaş ihtimalinin gerçek olduğu olağanüstü derecede tehlikeli bir anla karşı karşıyayız' diye konuştu. Helfand, eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in Ukrayna'nın Rus topraklarına karşı saldırı başlatması halinde nükleer silah kullanma tehdidinde bulunduğunu hatırlattı. Helfand 'Bu tehditlerin gerçek mi olduğunu yoksa insanları korkutmak için mi ortaya atıldığını bilmiyoruz ama ben bunları çok ciddiye almak gerektiğine inanıyorum' dedi.