Yetişkinlik döneminde 'işe yaramaz' olarak tanımlanan timüs bezi, bazı cerrahi işlemlerde organlara kolay ulaşım sağlanabilmesi adına çıkarılabiliyor. Ancak The New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan çarpıcı bir araştırmada, timüs bezinin sanıldığı gibi önemsiz bir parça olmadığı, aksine kansere yakalanma riskini azalttığı duyuruldu.
Binden fazla timüs bezi alınmış kişiyi analiz eden araştırma ekibi, hastaların büyük bir kısmının, kansere daha kolay yakalandığını, hatta işlemden sonra 5 yıl içinde ölüm oranının arttığını kanıtladı.
Timüs Bezinin Önemi
İnsan vücudunda adeta bir komuta-eğitim merkezi olan timüs bezi, bağışıklık sisteminin vazgeçilmez bir birincil lenfoid organıdır. Lenfositler doğumdan önce ve hemen sonra timüs bezi tarafından meydana getirilmeye başlarlar. Bu sayede doğar doğmaz enfeksiyonlara karşı bir koruma kalkanı oluşur.
Timüs bezinin işlevsel olarak devamlılığını etkileyen faktörler arasında gülümsemenin önemli bir rol oynadığı belirtilmektedir. Hipofizden salınan endorfin ve serotonin seviyesi timüs bezini uyararak vücut için mutluluk, iç huzur, denge ve sakinlik getirir.
Yaşlanma ve Kanser Riski
Timüs bezinin yaşla birlikte küçülmeye ve fonksiyonlarını kaybetmeye başladığı bilinmektedir. Timüs bezinin büyüklüğünü etkileyen faktörler arasında testosteron ve östrojen salınımının artması yer almaktadır. Eğer bu kapsüller gelişmezse ilerleyen yaşlarda kansere zemin hazırlayabilecek işlevsiz hücreler oluşur.
Araştırmalar ve Sonuçlar
Timüs bezinin kanser riskini azalttığını gösteren araştırmalar 1960'lardan bu yana devam etmektedir. Ancak timüs bezinin kanser ve ölüm riski arasındaki ilişkinin tam olarak anlaşılamadığı belirtilmektedir. Daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.