Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ticaret Bakanlığı İkinci El Konut ve Otomobil Fiyatlarındaki Fahiş Artışlara Karşı Tedbirler Alıyor

Ticaret Bakanlığı, otomobil ve konut satışındaki fahiş fiyat artışlarına karşı tedbirler alıyor. İkinci el otomobil ve konut fiyatlarındaki yükseliş yavaşladı. İlan sitelerindeki artış dikkat çekiyor. Yasaklara uymayanlara ağır cezalar uygulanıyor. İkinci el konut piyasasında fahiş fiyat uygulayanlara cezalar veriliyor. Konut fiyatlarındaki artış spekülatörlere fırsat yaratıyor. Yeni düzenleme ile ilan verme kriterleri değişti.

Yayın Tarihi: 12.09.2023 22:19
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ticaret Bakanlığı İkinci El Konut ve Otomobil Fiyatlarındaki Fahiş Artışlara Karşı Tedbirler Alıyor

Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler meyvesini veriyor

Ticaret Bakanlığı'nın otomobil ve konut satışındaki fahiş fiyat artışlarına karşı aldığı tedbirler meyvesini veriyor. İkinci el otomobil ve konut fiyatlarındaki hızlı yükseliş üç ay öncesine nazaran yavaşladı. Ağustos ayında fiyatı en çok düşen ürün grubu konut olurken, ilan sitelerindeki artış da dikkat çekti. Diğer yandan yasaklara uymayanlar ise en ağır cezaya çarptırıyor.

Yapılan denetimler sonucunda cezalar uygulanıyor

Yapılan incelemelerde ikinci el konut piyasasında fahiş fiyat uygulayarak spekülasyon yapan bir satıcıya 349 bin TL idari para cezası uygulandı. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan piyasanın dengesini bozmaya yönelik eylemlere karşı mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini belirtti.

Konut fiyatlarındaki artış spekülatörlere fırsat yaratmıştı

Pandemi sonrasında yaşanan konut fiyatlarındaki artış ikinci el piyasasını da etkilemişti. Artan enflasyon ve döviz kuruyla beraber hem sıfır hem ikinci el dairelerin fiyatlarının yükselmesi bazı fırsatçılara da ortam hazırlamıştı. Artan şikayetler Ticaret Bakanlığını harekete geçirdi.

Yeni düzenleme ile ilan verme kriterleri değişti

Ticaret Bakanlığı, ilan sitelerinde açık kimliğin gizlenerek ilan verilmesini engellemek amacıyla kişinin kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da sahibi tarafından yetkilendirilmediği taşınmaz veya taşıtı ilana koyabilmesini yasaklama kararı almış ve konuya ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.