Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TESK Genel Başkanı Palandöken'den Perakende Yasası İçin Acil Çağrı

Bendevi Palandöken, Perakende Yasası'nın TBMM'nin ilk gündem maddesi olmasını talep etti.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 09:44
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 09:44

TESK Genel Başkanı Palandöken'den Perakende Yasası İçin Acil Çağrı

Perakende Yasası İçin Acil Çağrı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) tatile girmeden önce önemli bir açıklama yaptı. Palandöken, Meclis açılır açılmaz Perakende Yasası'nın tartışmaya açılmasını istemekte.

Haksız Rekabet Sorunu

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, esnaf ve sanatkarların haksız rekabetle mücadelede yaşadığı zorluklara dikkat çekti. "Ülkede haksız rekabet ciddi boyutlara ulaştı. Tüm sektörler sermayenin eline geçmiş durumda. Haksız rekabet nedeniyle mahalle esnafı neredeyse yok olma aşamasına geldi," dedi.

Fiyat Dengesizliği ve Çözüm Önerileri

Bendevi Palandöken, artan nüfusa karşılık esnaf sayısında belirgin bir artış olmamasının fiyat dengesizliğine yol açtığını vurguladı. Sokaklarda kasap ve manav bulmanın giderek zorlaştığını, dolayısıyla esnafın yaşama alanının daraldığını ifade etti.

Palandöken, ayrıca zincir marketlerin belirli günlerde kapalı kalması ve açılış-kapanış saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Bu tür düzenlemeler için Perakende Yasası'nın şart olduğunu kaydetti.

Esnaf ve Sanatkarların Korunması

Palandöken, "Yasanın eksikliği, Hakkari'den İstanbul'a veya Bursa'ya kadar her yerde aynı fiyatların dayatılmasına yol açıyor. Oysa, esnaf ve sanatkarlarımız enflasyonla mücadelenin en önemli unsurlardan biri. Anayasa'nın 173. maddesi gereği esnaf ve sanatkarlarımız korunmalıdır," dedi.

Bu nedenle, TBMM'nin açılışında Perakende Yasası'nın ilk gündem maddesi olması gerektiğinin altını çizdi.