Tereyağının Sahte Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Yemeklerin vazgeçilmezi olan tereyağının sahte olduğunu tespit etmenin yöntemi bulundu. Peki, sahte tereyağı nasıl anlaşılır? Türk mutfağında yemeklerin vazgeçilmez malzemelerinden olan tereyağı yemeklere lezzet katar. Ancak Tereyağı ayrıca mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelirken, kemik sağlığı için de son derece faydalıdır. Yerinde ve yeterli miktarda tereyağ kullanımı sağlıklı olurken bu ürünün gerçek olması da hayati önem taşır. Çünkü ne yazık ki birçok üründe olduğu gibi tereyağı da sahte olarak üretiliyor. Peki, tereyağının gerçek olup olmadığını nasıl anlarız?
TEREYAĞININ SAHTE OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
İşte tereyağının sahte olduğunu anlamanın yöntemi... Tereyağının gerçek mi sahte mi olduğunu belirten yöntemlerden biri su testidir. Bir parça tereyağını sıcak suyun içine atın ve bakın. Tereyağı tek parça halinde eridiyse o gerçektir. Parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağını tüketmemeye özen gösterin çünkü sahtedir.
ERİTME YÖNTEMİ
Tereyağının gerçek olduğunu belirten en etkili bir diğer yöntem ise oda sıcaklığında bekletip test etmektir. Gerçek tereyağı oda sıcaklığında erimez yalnızca yumuşar. Tereyağının sahteliğini anlamak için tavada eritme yöntemini de deneyebilirsiniz. Organik tereyağı ısıtıldığında köpürür. Ayrıca bu eriyen sıvı yağdan daha açık bir renk olmalıdır. Yani açık sarı tereyağı, ısıtıldığında eriyen sıvı koyu sarı bir renge dönüştüyse ne yazık ki yağ sahte ve katkı maddelidir.
BIÇAK TESTİ
Tereyağının sahte olduğunu gösteren etkili bir diğer yöntem ise bıçak testidir. Bıçak darbesi uyguladığınız tereyağı eğer bütün bir şekilde ayrılıyorsa o yağ sahtedir. Ancak tereyağına bıçak batırdığınızda küçük parçalar halinde ayrılıyorsa o yağ organiktir, güvenle tüketebilirsiniz.
TEREYAĞININ BESİN DEĞERİ
100 gram tereyağında bulunan besin değerleri aşağıdaki gibidir:
- Karbonhidrat: 0.85 gram
- Protein: 0.19 gram
- Yağ: 83.22 gram
- 191 mg kolesterol
- Sodyum: 7 mg
- Potasyum: 20 mg
- Kalsiyum: 15 mg
- A vitamini: 559 iu
- Demir: 0.09 gram