Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tekstil ve Hazırgiyim Sektöründe İstihdam Tehlikesi

Artan maliyetler, uluslararası rekabetle pahalılaşan üretim ve alım gücündeki düşüş, Türkiye'nin ihracatının önemli sektörlerinden olan tekstil ve hazırgiyim sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Sektördeki daralma nedeniyle birçok fabrika, işçilere yıllık izin kullandırarak durgun dönemi atlatmaya çalışıyor. Sendikalar, "Yaklaşık 1.5 milyon işçinin istihdamı tehlikede" şeklinde uyarıda bulunurken, işverenler ise sektördeki dönüşüm sürecinin en az bir yıl sürebileceğini ve bu süreçte ayakta kalmak için ucuz finansman şart olduğunu belirtiyorlar.

Yayın Tarihi: 25.07.2023 03:11
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Tekstil ve Hazırgiyim Sektöründe İstihdam Tehlikesi

Artan Maliyetler ve Düşen Talep

Artan maliyetler, uluslararası rekabetle pahalılaşan üretim ve alım gücündeki düşüş, Türkiye'nin ihracatının önemli sektörlerinden olan tekstil ve hazırgiyim sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor.

İşçilere Yıllık İzin Kullandırma

Sektördeki daralma nedeniyle birçok fabrika, işçilere yıllık izin kullandırarak durgun dönemi atlatmaya çalışıyor.

İstihdam Tehlikesi

Sendikalar, "Yaklaşık 1.5 milyon işçinin istihdamı tehlikede" şeklinde uyarıda bulunurken, işverenler ise sektördeki dönüşüm sürecinin en az bir yıl sürebileceğini ve bu süreçte ayakta kalmak için ucuz finansman şart olduğunu belirtiyorlar.

Daralmanın Nedenleri

Bu yılın ilk altı ayında ciro bazlı %10, adet bazlı %15 küçülen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, sektördeki daralmanın birçok nedeni olduğunu söyleyerek, başlıca sorunun Avrupa'daki resesyonun talebi düşürmesi olduğunu ifade etti.