Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tekstil Sektörü Daralan Talepten Etkileniyor

Küresel çapta daralan talep, tekstil sektörünün üretim süreçlerini ve istihdamı etkiliyor. İTHİB, sektörün sorunlarını paylaştı ve koruma önlemlerinin artırılmasını talep etti. İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, sektörün ithalatçı konumuna düştüğünü belirtti ve dahilde işleme rejiminin kullanımını sınırlamayı önerdi. Öksüz ayrıca, ilave gümrük vergilerinin artırılması ve rekabet gücünün artması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 15.09.2023 13:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Tekstil Sektörü Daralan Talepten Etkileniyor

Küresel çapta daralan talep tekstil sektörünü derinden etkiliyor

Küresel çapta daralan talep, tekstil sektöründe üretim süreçlerinde zorluklara ve istihdam kayıplarına neden oluyor. Kapasite kullanım oranları yüzde 70 seviyelerine inerken sektörün rekabet gücü de düşmeye başladı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) yönetimi, sektörün sorunlarını ve gelecek hedeflerini paylaşmak için bir grup gazeteciyle bir araya geldi. İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, sektörün 2022'de dış ticaret açığı vererek ithalatçı konuma düştüğünü belirtti ve koruma önlemlerinin artırılmasını talep etti. Öksüz ayrıca, ithalatta artış yaşandığını ve dahilde işleme rejiminin Türkiye'de üretimi olmayan ürünler için kullanılması gerektiğini vurguladı.

İthalatçı Konumuna Düştük

Ahmet Öksüz, sektörün yıllardır dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine katkı sağladığını ancak 2022'de dış ticaret açığı vererek ithalatçı konuma düştüğünü söyledi. Türkiye'nin dünyanın beşinci en büyük tekstil ihracatçısı olduğunu ve Avrupa'nın en büyük tedarikçisi olduğunu belirten Öksüz, sektörün önemli zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Yüzde 20 Vergi Talebi

Öksüz, ürün sattıkları pazarlardaki daralmanın sektörü zorladığını ve ithalatta artış yaşandığını belirtti. Bu konuda çalışmalar yaptıklarını ve dahilde işleme rejiminin Türkiye'de üretimi olmayan ürünler için kullanılması gerektiğini söyledi. Öksüz ayrıca, pamuk ipliği ve kesik elyaf gibi ürünlerde ilave gümrük vergilerinin en az yüzde 20 olması gerektiğini ve sektörün yeni koruyucu önlemlere ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Kur Beklentisi

TCMB tarafından atılan adımların ihracatçılar tarafından olumlu karşılandığını söyleyen Öksüz, kurun makul bir seviyede olduğunu belirtti. Öksüz, kurun enflasyonla paralel bir şekilde devam etmesini beklediklerini ifade etti.

Acil Önlemlerle İstihdam Korunmalı

Öksüz, Uzakdoğu Asya ülkelerinden ya da menşe sapması ile Türkiye'ye gelen ithalat baskısının üretim dengelerini olumsuz etkilediğini söyledi. Sektörün rekabet gücünün artması ve üretim kapasitesinin yeniden artması için acil önlemler alınması gerektiğini belirten Öksüz, istihdamın daha fazla düşmemesi ve yatırımların boşa gitmemesi için bakanlıklardan destek talep etti.

Ticaret Saplamarı İyi İncelenmeli

Öksüz, Ticaret Bakanlığı'ndan Gümrük Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşmaları üzerinden gerçekleştirilen ticaret sapmalarının incelenmesini talep etti. Ayrıca, Türkiye'nin önemli rakipleri konumundaki ülkelerle yapılacak ticaret anlaşmalarında tekstil sektörünün kapsam dışında bırakılması gerektiğini söyledi.