
Tekirdağ'da Üzüm Çekirdekleri Ekonomiye Katkı Sağlıyor
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü, üzüm çekirdeklerini değerlendirerek ekonomiye katkıda bulunuyor. Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Gamze Uysal Seçkin, üretici tarafından atık olarak görülen bu ürünlerin değer kazanması için çalışmalar yürütüyor.
Çalışmalar ve Üretim Süreci
Enstitü, 5 yıl önce başlattığı projede, üzüm çekirdeklerini sıkım makinesinden geçirerek yağ elde ediyor. Her yıl yaklaşık 50 ton üzüm işlenmekte ve çıkarılan yağ, 50 mililitrelik cam şişelerde enstitünün mağazalarında satışa sunuluyor.
Üzüm Çekirdeğinin Faydaları
Dr. Seçkin, üzüm posasının çekirdeklerini değerlendirirken sürecin detaylarını şu şekilde aktardı: "Üzüm suyu üretiminde meydana gelen posaları hızlıca alıyor, özel kurutma raflarında kurutuyoruz. Yıkama ve kurutma aşamalarının ardından soğuk sıkım yöntemiyle yağ çıkarıyoruz."
Sağlık ve Beslenmedeki Önemi
Üzüm çekirdeğinden elde edilen yağ, özellikle ilaç üretiminde ve gıda sektöründe kullanılmakta. "Günlük beslenmemizde yer alabileceği gibi, kuruyan cildimiz için de kozmetik ürünlerde de tercih edilebilir," diyen Seçkin, bu ürünlerin sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden bahsetti: "Antioksidan bakımından zengin olan bu ürünler, kan pıhtılaşmasını önlemede, bağışıklığı güçlendirmede ve kalp damar hastalıklarını önlemede önemli bir rol oynuyor."
Üreticilere Destek
Dr. Seçkin, üreticilere her zaman teknik destek sağlayacaklarını belirterek, "Atık olarak görülen üzüm çekirdeği, ekonomik olarak büyük bir değer taşımaktadır. Çekirdek unu ve yağı sağlık alanında da büyük potansiyele sahiptir," dedi.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce suyundan pekmez, şıra ve sirke gibi pek çok ürün elde edilen üzümün kabuğu ile çekirdeği de ekonomiye kazandırılıyor.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce suyundan pekmez, şıra ve sirke gibi pek çok ürün elde edilen üzümün kabuğu ile çekirdeği de ekonomiye kazandırılıyor.