Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TCMB'nin Kur Korumalı Mevduat Yükümlülüğü Bankanın Bilançosuna Nasıl Etki Edecek?

Kur korumalı mevduatta yükümlülüğün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) geçmesi sonrasında, bu durumun bankanın bilançosuna nasıl bir etkide bulunacağı merak edilirken, Ekonomist Haluk Bürümcekçi'nin öncü göstergeler üzerinden yaptığı hesaplama TCMB'nin yılı zararla kapatabileceğine işaret etti.

Yayın Tarihi: 03.08.2023 19:53
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

TCMB'nin Kur Korumalı Mevduat Yükümlülüğü Bankanın Bilançosuna Nasıl Etki Edecek?

Kur Korumalı Mevduat ve TCMB

Kur korumalı mevduatta yükümlülüğün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) geçmesi sonrasında, bu durumun bankanın bilançosuna nasıl bir etkide bulunacağı merak edilmektedir. Ekonomist Haluk Bürümcekçi'nin öncü göstergeler üzerinden yaptığı hesaplama TCMB'nin yılı zararla kapatabileceğine işaret etmektedir.

Analitik Bilanço ve Diğer Kalemler Hesabı

Bürümcekçi, TCMB'nin kar-zarar durumu açısından analitik bilançoda iç varlıklar altında yer alan diğer kalemler hesabının kabaca bir fikir verdiğini belirtmektedir. Bu hesapta pozitif rakamların dönem zararına, negatif rakamların ise dönem kârına işaret ettiğini söyleyen Bürümcekçi, bu hesaptaki gelişmelerin gidişat açısından kabaca fikir verdiğini ifade etmektedir.

TCMB'nin Zarar Yazması ve Para Politikası

Bürümcekçi'nin değerlendirmesine göre TCMB'nin zararla kapatması, rezerv paranın sürekli olarak büyümesi anlamına gelmekte ve likidite fazlasının kalıcı bir problem haline gelmesine neden olmaktadır. Bu durumda gecelik borç alma faizinin fiili politika faizi durumuna geçerek para politikası etkinliğinin azalmasına yol açabileceği belirtilmektedir.