Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TCMB Para Politikası Kurulu Kararı: Zorunlu Karşılıklar Artırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) kararı doğrultusunda seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları devam ediyor. Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayınlandı ve kur korumalı mevduatların zorunlu karşılık oranları artırıldı. Vadeli Türk lirası mevduata geçişi teşvik eden bir adım olarak uygulanan kur korumalı hesaplara getirilen zorunlu karşılık oranı yüzde 25 oldu. Zorunlu karşılık oranı, mevduat kabul eden bankaların TCMB'de bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve para politikasını uygulama aracı olarak kullanılabilir.

Yayın Tarihi: 14.09.2023 00:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

TCMB Para Politikası Kurulu Kararı: Zorunlu Karşılıklar Artırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) kararı doğrultusunda seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları devam ediyor.

Bu kapsamda, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğe göre, Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranları artırıldı.

Vadeli Türk lirası mevduata geçişi teşvik eden bir adım olarak uygulanan kur korumalı hesaplara yüzde 15 oranında getirilen zorunlu karşılık 10 puan artırılarak yüzde 25 oldu.

Zorunlu Karşılık Oranı Nedir?

Zorunlu karşılık oranı; Mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak TCMB’de bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran TCMB tarafından kararlaştırılır.

Zorunlu karşılıklar para politikasını uygulama aracı olarak kullanılabilir. Eğer bankalar atıl rezervlere sahip değilse, zorunlu karşılık oranı artırıldığında bankalar verdikleri kredileri geri çağırırlar ve bu durum para arzının azalmasına neden olur. Zorunlu karşılık oranı düşürüldüğünde ise zorunlu karşılıkların bir kısmı kullanılabilir rezerv şekline dönüşür, bu da bankaların kredi tabanını artırır. Bankaların kredi tabanının genişlemesi de para arzının artmasına neden olur. Zorunlu karşılık oranının artırılması daralmacı para politikasına, oranın azaltılması ise genişlemeci para politikasına işaret eder.