Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TCMB Bankalara Yüzde 8 Komisyon Uygulayacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için yüzde 8 komisyon uygulayacağını duyurdu. Bu adım, Türk Lirası'nın payını artırmak ve sadeleşme çabalarını desteklemek amacıyla atılmıştır. Yenileme ve TL payından alınacak komisyon oranı bankaların hedeflerine göre değişmektedir. Mevduat tutarı 500 milyon liranın altında olan bankalar ise bu komisyon uygulamasından istisna tutulmuştur.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 14:11
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

TCMB Bankalara Yüzde 8 Komisyon Uygulayacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan yeni talimat ile bankalara Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için yüzde 8 komisyon uygulanacağı açıklandı. Bu adım, Türk Lirası'nın payını artırmak ve sadeleşme çabalarını desteklemek amacıyla atılmıştır.

Talimat çerçevesinde, bankaların KKM hesaplarında hedeflerini tutturamaması durumunda yüzde 8 komisyon uygulanacak. Bu uygulama, Türk Lirası'na geçiş, yenileme ve TL payının artırılmasında hedeflerin gerçekleştirilmesini teşvik etmektedir.

Yenileme ve TL Payından Alınacak Komisyon Oranı

Yenileme ve TL payından alınacak komisyon oranı, bankaların hedeflerine göre değişmektedir. Yüzde 100'ün altında olan bankalar yüzde 6'nın üzerinde komisyon öderken, hedeflerin üzerinde olan bankalar için ise komisyon oranı yüzde 0'a kadar indirilebilmektedir. TL payına göre komisyon ise en yüksek yüzde 3 olarak belirlenmiştir.

Mevduat Tutarı 500 Milyon Liranın Altında Olan Bankalar İstisna

Mevduat tutarı 500 milyon liranın altında olan bankalar ise bu komisyon uygulamasından istisna tutulmuştur. Ayrıca, gerçek kişiler için Türk Lirası pay hesaplamasında 15 milyar TL'nin altında olan bankalar ve tüzel kişiler için Türk Lirası pay hesaplamasında 10 milyar TL'nin altında olan bankalar da istisna kapsamındadır.