Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Lideri Derya Yanık Londra Temaslarını Değerlendirdi

Derya Yanık, Londra'daki temaslarında İslam karşıtlığı ve Gazze'deki olayları ele aldı.

Yayın Tarihi: 18.10.2024 13:14
Güncelleme Tarihi: 18.10.2024 13:14

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Lideri Derya Yanık Londra Temaslarını Değerlendirdi

Yanık, Londra'daki Temaslarını Paylaştı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık, İngiltere'de gerçekleştirdikleri ziyaretin sonuçlarını değerlendirerek, İngiliz muhataplarla yaptıkları görüşmelerde Müslüman toplulukların yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

İslamofobi ve Irkçılık Endişeleri

Yanık, İngiltere'nin başkenti Londra'daki temaslarında, Türk vatandaşları ve diğer Müslümanların artan İslam karşıtlığı (İslamofobi) ve ırkçılıkla ilgili duydukları ciddi endişeleri aktardıklarını belirtti. "Görüşmelerimizin ana temasında, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının endişelerini dile getirdik," dedi.

Aşırı Sağcı Eylemler Gündemde

Yanık, yaklaşık iki ay önce meydana gelen aşırı sağcı eylemlerde Müslümanlara yönelik şiddetin önemli bir konu olduğunu ifade etti. 15 milletvekilinin katıldığı görüşmelerde, İsrail'in Gazze'deki uygulamalarını da gündeme getirdik," diyerek bu konunun uluslararası kamuoyu tarafından ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Sivil Toplum ile İşbirliği

Heyet, Londra Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk toplumunu temsil eden sivil kuruluşlarla da bir araya geldi. Yanık, "Bu kapsamda, hem Türk hem de diğer Müslüman toplulukların temsilcileriyle etkin bir diyalog geliştirdik," şeklinde konuştu.

İslamofobi ile Mücadele ve Gelecek Adımları

Yanık, İngiltere'deki Türk vatandaşlarının kendilerini toplumun bir parçası olarak hissetmelerine rağmen artan İslamofobi hareketlerinin ciddi tedirginlik yarattığını dile getirdi. "TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak, vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu ve haklarının savunulmasında üzerimize düşeni yapacağımızı ifade ettik," diyerek, bu konudaki kararlılıklarını dile getirdi.

Bakan’ın Türkiye Ziyareti Bekleniyor

Yanık, İngiltere'de İnanç, Topluluklar ve Yerleşimden Sorumlu Devlet Bakanı Lord Wajid Khan’ın Türkiye’ye davet edildiğini belirtti. "Ziyaret gerçekleşirse, bu çalışmanın devamını sağlayarak İslamofobi’ye karşı ortak bir duruş sergilemiş olacağız," dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'ya beraberindeki milletvekili heyetiyle üç günlük çalışma ziyareti...

İngiltere'nin başkenti Londra'ya beraberindeki milletvekili heyetiyle üç günlük çalışma ziyareti gerçekleştiren TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık, buradaki temaslarının ardından AA ve TRT'ye değerlendirmelerde bulundu.