Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TBMM'den Netanyahu'nun Kongre Konuşmasına Sert Tepki

TBMM, Netanyahu'nun ABD Kongresinde konuşmasına ilişkin kararını Resmi Gazete'de yayımladı; insani suçlamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 00:34
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 00:34

TBMM'den Netanyahu'nun Kongre Konuşmasına Sert Tepki

TBMM, Netanyahu’nun ABD Kongresindeki Konuşmasına Karşı Çıktı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nde yaptığı konuşma hakkında önemli bir karar aldı. Bu karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak kamuoyuyla paylaşıldı.

Haksız İşgal ve İnsan Hakları İhlalleri

TBMM kararında, Filistin'de yıllardır süregelen haksız işgal ve ağır insan hakları ihlalleri, özellikle Gazze'deki acımasız etnik temizlik kampanyası ile vurgu yapılarak, Netanyahu’nun konuşmasının tarihe utanç verici bir tablo olarak geçtiği belirtildi. TBMM, bu durumu 'demokratik bir ayıp' olarak değerlendirdi.

Kararda yapılan açıklamalarda, Gazze’de son 10 ay içinde çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu en az 40 bin sivilin hayatını kaybettiği ifade edilerek, "Yaşam alanları kasıtlı olarak yok edilen 2 milyon insan yerlerinden edilmiştir. Hayatta kalanlar ise insani yardımların engellendiği dar bir bölgede açlık ve hastalıklarla mücadele etmektedir,” ifadeleri kullanıldı.

Demokratik Kurumların Rolü

TBMM, konuşmanın baş mimarının "ela kanlı bir savaş suçlusu" olarak tanımlanmasının ardından, "İsrail’in saldırganlığını kınamak yerine, büyük insanlık suçlarının faillerine güç veren bir sahne şovuna alet olmasının esef verici olduğunu" belirtti.

Ayrıca, Kongre içindeki ve dışındaki seslerin kıymetli olduğuna işaret eden TBMM, sağduyulu Kongre üyelerinin bu oturuma katılmamalarını takdir ettiklerini vurguladı. Kararda, Netanyahu’nun sözlerinin, soykırıma giden yolda yaşanan katliamların ve savaş suçlarının üstünü örtmeye yetmeyeceği de dile getirildi.

Çağrılar ve İstekler

TBMM, ABD Kongresi başta olmak üzere, İsrail üzerinde etkili olan tüm karar alıcıları, Gazze'deki kanın durdurulması için etkili önlemler almaya ve acil bir ateşkes konusunda baskı yapmaya davet etti. Ayrıca, savaş suçlularının yerinin uluslararası mahkemeler olması gerektiğinin altını çizdi.