Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tayland'da Koi Pla Yemeği Kansere Neden Oluyor

Tayland'da Koi Pla yemeği çiğ balıktan yapılan bir salata türüdür ve kansere neden olduğu iddia edilmektedir. Doktorlar, bu yemeğin içindeki çiğ balıktan kaynaklanan parazitlerin kansere yol açtığını belirtmektedir. Her yıl 20 bin kişinin bu yemek nedeniyle kanserden hayatını kaybettiği düşünülmektedir. Taylandlı doktor Narong Khuntikeo, insanları bu yemeği tüketmemesi konusunda bilinçlendirmek için çalışmalar yapmaktadır.

Yayın Tarihi: 13.09.2023 13:19
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Tayland'da Koi Pla Yemeği Kansere Neden Oluyor

Tayland'da Koi Pla Yemeği Kansere Neden Oluyor

Tayland'ın yoksul bölgelerinde çok tüketilen Koi, genellikle limon suyundan asitle denatüre edilmiş çiğ etten oluşan bir "salata" yemeğidir. Fakat bu yemeğin insanları ölüme götürdüğü iddia edildi. Taylandlı doktor Narong Khuntikeo, anne ve babasını kaybetmesinin ardından insanların bu yemeği tüketmemesi için çalışıyor. Doktora göre Koi nedeniyle yılda 20 bin insan kansereden hayatını kaybediyor.

Cerrah olan Narong Khuntikeo, Agence France-Presse'ye şunları söyledi: "Bu, burada çok büyük bir sağlık yükü. Ama kimse bunu bilmiyor ve sessize ölüyorlar." Khuntikeo, bu yemeğin kansere yol açmasındaki ana nedenin çiğ olduğu için vücuda giren parazitler olduğunu belirtti. Şimdi de insanların çiğ yemek tüketmemeleri için sağlık sempozyumları düzenlediğini aktardı.

Koi Pla Nedir?

Koi pla ismini taşıyan kanserojen yemek o kadar ölümcül ki, Tayland’da her yıl 20.000 kişinin ölümüne neden olduğu düşünülüyor. Khon Kaen eyaletinde çok popüler olan bu yemek, temel olarak otlar, baharatlar ve limon suyu ile tatlandırılan kıyılmış çiğ balıktan oluşuyor. Bu ilginç yemek milyonlarca Taylandlı tarafından tüketiliyor, ancak ülkenin en yoksul eyaletlerinden biri olan Isaan’da özellikle çok seviliyor.

Kansere Neden Olan Parazitler

Kanserin gelişmesine neden olan şey ise düşünüldüğü gibi balık değil. Bunun yerine, balığın içlerinde yaşayan parazitler ve yassı solucanlar sebep olarak görülüyor. Mekong bölgesindeki tatlı su balıklarına özgü olarak bilinen parazitler, safra kanalı kanseri gibi vakalara yol açarak tehlike oluşturuyor.

Yerel Halkı Bilinçlendirmeye Çalışıyor

"Sessiz katil" olarak adlandırılan hastalık, acilen tedavi edilmediği takdirde tüm kanserler arasında en düşük hayatta kalma oranlarından birini veriyor. Khuntikeo, dört yıldır bölgedeki köylüleri parazit açısından test eden bilim insanları, doktorlar ve antropologlarla birlikte çalışıyor. Ultrason makineleri ve idrar test kitleri kullanan ekip, bazı topluluklarda yaşayan insanların %80’inin süper tehlikeli paraziti yuttuğunu keşfetti. Doktor şimdi insanları koi pla yemeğinin tehlikeleri konusunda eğitmek için elinden geleni yapıyor. Bu konuda birçok zorlukla karşılaşan Khuntikeo, yemekten vazgeçmeyi reddedenlerin, paraziti etkili bir şekilde öldürmeye yarayan balığın pişirilmesi halinde yemeğin tadının bozulacağını iddia ettiklerini söylüyor.