Kütahya'da Tarihin İzleri
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde süregelen arkeolojik kazılarda, yaklaşık 4 bin yıl öncesine ait silindir şeklinde bir mühür gün yüzüne çıkarıldı.
Kazı Alanı Hakkında
Havadan çekimlerle kalp şeklinde görünmesi nedeniyle "Kütahya'nın kalbi" olarak adlandırılan Tavşanlı Höyük kazısı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan liderliğinde devam ediyor.
Antik Yerleşim ve Ticaret Yolları
Bölgedeki antik yerleşim, Koloni Çağı'nın sonlarında meydana gelen bir saldırıda tamamen yok olmuştur. Bunun sonucunda ortaya çıkan mühür, dönemin ticaret yollarının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Tavşanlı'daki kazılarda, Orta Anadolu'nun büyük ticaret merkezleri olan Kültepe ve Acemhöyük'teki gibi seramik mühürler bulunması, antik dönemde doğu ile batı arasında başka ticaret yollarının varlığını gösteriyor.
Tavşanlı Höyük'teki Buluntular
Tavşanlı Höyük, geçmişi 8 bin 100 yıl öncesine uzanan önemli bir alandır. Tunç Çağı'na ait, 3 bin 700 yıl önce yapılan bir saldırı sonrası zarar gören evlerden kaçamayan iki insanın iskeletleri bulunmuştur. Bu iskeletlerden birisinde, karbonize olmuş beyin ve deri kalıntıları tespit edilmiştir. Ayrıca, silolardan 3 bin 300 yıllık mühürler, hançer, bakır, gümüş atıkları, çanak çömlek ve dokumacılıkta kullanılan birçok el aleti gibi pek çok değerli eser ortaya çıkarılmıştır.
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde devam eden arkeolojik kazıda, yaklaşık 4 bin yıl öncesine ait silindir şeklinde mühür gün ışığına çıkarıldı.