Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret AŞ Halka Arzı ve Hisse Yükselişi

Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arzına yoğun ilgi gösterilmiş ve hisse fiyatı yüzde 475 prim yapmıştır. Tek fiyat uygulaması hisse senedinin fiyatının belirli bir süre boyunca sabitlenerek alım-satıma kapatılmasıdır. Tarkim hissesinin yükselmesinin sebepleri arasında gıda sektöründe yer alması, az pay sayısı ve büyüme potansiyeli yer almaktadır.

Yayın Tarihi: 10.10.2023 22:31
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret AŞ Halka Arzı ve Hisse Yükselişi

Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret AŞ Halka Arzı ve Hisse Yükselişi

107,50 TL'den 5 - 6 Eylül günleri arasında talep toplayan Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arzına yoğun ilgi gösterilmişti. 2,7 milyon kişi arza katılırken yatırımcılara çok az sayıda (2)lot düşmüştü. Eşit dağıtım halka arz olan şirket payları 12 Eylül'de tavan fiyat olan 118,25 liradan borsada işlem görmeye başladı. Tarkim hissesi halka arz fiyatından şimdiye dek yüzde 475 prim sağladı. SPK tarafından gelen tedbirlere rağmen hisse senedi yükseliş trendini sürdürmüştü. Tedbirler şunlar: Tek fiyat, emir iptali, açığa satış, brüt takas, kredili işlem yasağı.

Tek Fiyat Uygulaması Nedir?

Borsa İstanbul’da işlem gören ilgili hissenin fiyatı belirli bir süre boyunca “tek bir fiyatta” sabitlenerek alım-satıma kapatılır ve bu süreç içerisinde hisseye gelen alım ve satım emirleri bir havuz içerisinde işlem görmeden toplanır. Bu tedbirin uygulandığı hisselerde, emirler gün içinde belirlenen 5 farklı zamanda gerçekleşir. Dolayısıyla verdiğin piyasa emirleri anında gerçekleşmeyecektir.

Hisse Neden Yükseliyor?

Analistler, Tarkim hissesinin gıda sektöründe yer alması, dolaşımdaki pay sayısının az oluşu ve büyüme potansiyeli ile dikkat çektiğinin altını çiziyor. Bununla birlikte yüksek enflasyon dönemlerinde gıda sektörü hisselerinin yatırımcılar tarafından daha cazip görülebileceğinin altını çizen uzmanlar, bunun nedenini gıda sektörünün temel ihtiyaç mantığıyla tüketici talebinden etkilenmemesi ve istikrarlı bir gelir kaynağı olması olarak yorumladı.