Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tarım ve Orman Bakanlığı Pide ve Lahmacun Üretiminde Denetimi Yeniledi

Tarım ve Orman Bakanlığı, pide, lahmacun, börek ve benzeri gıdaların üretiminde kullanılan malzemelerin denetimine ilişkin talimatı yeniledi. Eski talimat büyük tepki görmüş, üzerine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı talimatı yenileyeceklerini açıklamıştır. Yeni talimatta pide, lahmacun ve börek gibi gıdaların üretiminde etiket bilgisi ve beyanı dışında farklı hayvan türlerinden etlerin ve sakatatın birbirleri ile karıştırılamayacağı belirtilmektedir.

Yayın Tarihi: 10.07.2023 22:53
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Tarım ve Orman Bakanlığı Pide ve Lahmacun Üretiminde Denetimi Yeniledi

Tarım ve Orman Bakanlığı, pide, lahmacun, börek ve benzeri gıdaların üretiminde kullanılan malzemelerin denetimine ilişkin talimatı yeniledi.

Kamuoyunda büyük tartışma yaratan ve iptal edilen denetim talimatı yenilenirken bu kez daha açık ve anlaşılır bir dille kaleme alındı.

Eski talimat büyük tepki gördü

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Vekili Hüseyin Arap’ın Bakan adına imzalayarak 6 Haziran 2023 tarihinde 81 İl Müdürlüğü’ne gönderdiği talimatta “Perakende işletmelerde sunulan pide, lahmacun, börek vb. ürün harçlarında alınan numunelerde; ürünün sunum şekline bağlı olarak vurgulayıcı ifadeler kullanılmadan servis edilen pide, lahmacun, börek harcı gibi ürünlerde kanatlı eti ve sakatat tespit edilmiş olması durumunda, resmi kontrol sonucunun tağşiş olarak değerlendirilmemesi gerektiği belirtilmişti.”

Tepkiler üzerine talimat yenilendi

Tepkiler üzerine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, talimatın kamuoyunda yanlış anlaşıldığını belirterek talimatı yenileyeceklerini açıkladı.

Yeni talimatta neler var?

Yeni talimatta pide, lahmacun ve börek gibi gıdaların üretiminde etiket bilgisi ve beyanı dışında farklı hayvan türlerinden etlerin ve sakatatın birbirleri ile karıştırılamayacağı belirtiliyor. Ayrıca, kırmızı et dışında farklı bir et türü kullanılacaksa bunun sadece menüde ya da ürün adında belirtilerek tüketiciye açık bir şekilde bilgi verilmesi gerektiği vurgulanıyor. Yeni talimatta numune alımına devam edileceği ve denetimlerin sürdürüleceği de ifade ediliyor.