Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider'den Çorum'da Yeni Üretim Planlaması Açıklamaları

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider, Çorum'da tarımsal üretim planlamasını ve yeni destek modellerini tanıttı. Öngörülebilirliğe vurgu yaptı.

Yayın Tarihi: 24.10.2024 20:08
Güncelleme Tarihi: 24.10.2024 20:08

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider'den Çorum'da Yeni Üretim Planlaması Açıklamaları

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider, Çorum'da Üretim Planlamasını Tanıttı

Ebubekir Gizligider, Çorum'da düzenlenen "Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destek Modelleri" toplantısında, üretim sistemiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Öngörülebilirlik ve Yeni Destek Modelleri

Gizligider, "Sistemin en güzel yanı öngörülebilirliktir. Artık kim ne yaparsa, neyle karşılaşacağını bilecek." diyerek, tarımsal üretim planlamasının uzun vadeli hedefleri arasında olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Tarımsal Potansiyeli

Gizligider ayrıca, Türkiye'nin tarımsal gayrisafi yurt içi hasılasının dünyada 10. sırada, Avrupa’da ise 1. sırada olduğunu vurguladı. Dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyarı aşacağına dikkat çekerek, üretim planlamasının kaçınılmaz bir gereklilik haline geldiğini ifade etti.

Su Kullanımının Önemi

Çiftçilerin su kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde kullanması gerektiğine vurgu yaparak, "Çiftçinin 400 metrede derinlikten kaçak su çekmesi, gelecek nesillerin suyunu olumsuz etkileyecektir." dedi.

Üreticilere Sağlanan Destekler Artacak

Tarımda desteklerin 3 kat, yer yer 4 kat artacağını belirten Gizligider, "Beraber kazanmalıyız. Bu ilçede ekim yapılmayacaksa bil ki toprak buna izin vermiyor." şeklinde konuştu.

İşlenmeyen Arazilerin Kiralanması

İki yıl boyunca işlenmeyen arazilerin devlete kiralanabileceğini açıklayan Gizligider, köy halkının öncelikli olarak bu arazileri kiralayabileceğini belirtti.

Destekleme Planlaması ve Hibe İmkanları

Tarımda hibe ve kredi sisteminin yeniden yapılandırılacağını, sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılacağını belirten Gizligider, çiftçilere sağlanacak desteklerin detaylarını da paylaştı. Özellikle bitkisel üretim desteklerinin çeşitlendirileceğini ve hayvancılıkta kadınlara ve gençlere özel desteklerin verileceğini sözlerine ekledi.

Toplantı sonunda, Gizligider basına kapalı bölümde üreticilerin sorularına yanıt verdi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destek...

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destek Modelleri" tanıtım toplantısı için geldiği Çorum'da, DSİ 5. Bölge Müdürlüğü'nün çalışmalarını inceledi.