Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tarihin En Geniş Çaplı Yapılandırma Başvurusu Sona Eriyor

Tarihin en geniş çaplı yapılandırma başvurusu için son kez duyuru yapıldı. Yapılandırmadan faydalanmak isteyen her vatandaşın 3 Temmuz tarihine kadar başvuruda bulunması gerekiyor. Başvurusu tamamlananların ilk ödemesi ise 31 Temmuz tarihinde gerçekleşecek.

Yayın Tarihi: 03.07.2023 13:56
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Tarihin En Geniş Çaplı Yapılandırma Başvurusu Sona Eriyor

Tarihin En Geniş Çaplı Yapılandırma Başvurusu Sona Eriyor

Tarihin en geniş çaplı yapılandırma başvurusu için son kez duyuru yapıldı. 3 Temmuz Pazartesi günü sona erecek yapılandırma başvurusundan her vatandaş yararlanabiliyor. Üstelik başvuru sonrası kamusal borçlar dahil olmak üzere 48 aylık vade ile geri ödemesi alınabiliyor.

Yapılandırmanın İlk Ödemesi Hangi Gün Olacak?

Yapılandırma başvurusunda bulunanların vergi borcu tek kalemde siliniyor. 2.000 TL altında bulunan vergi borçlarının herhangi bir şart aranmadan silineceği paylaşıldı. Yapılandırma kanunundan faydalanan her vatandaş ilk ödemesini ise 31 Temmuz tarihinde gerçekleştirecek. 3 Temmuz gün sonuna kadar başvuruda bulunanlar 7440 sayılı kanun gereğince sunulan yapılandırmadan faydalanabilecek. Başvurusu tamamlananların ilk ödemesi ise 31 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleşecek.

İdari ve Adli Para Cezaları da Yapılandırılıyor!

13 farklı kurumu kapsayacak olan yapılandırma için 1 trilyon 300 milyar TL tutarındaki borç yeniden tahsil edilmek üzere taksitlere bağlanacak. İlk kez idari para cezaları ile adli para cezaları yapılandırma kapsamına alındı. 14 milyonu aşkın vergi borcu bulunan kişi için borcun tamamen silinmesi talep edildi. 2.000 TL altındaki tüm vergi borcu sahipleri bu yapılandırmadan yararlanabilecek. Borç yapılandırma kanunu kapsamında aylık taksitlerle ödenecek olan yapılandırma için faiz oranı Yi-Üfe aylık değişime oranı üzerinden belli oluyor.

İlk İki Taksidin Ödenmesi Zorunlu Mu?

Kanundan faydalanarak yapılandırmaya başvuran fakat ilk iki taksidin düzenli olarak ödemeyen için yapılan sözleşme iptal ediliyor. Yapılandırmadan yararlananların Temmuz ayı içerisindeyken iki taksiti birden ödemesi gerekecek. Cumhurbaşkanı kararı ile 1 ay uzatılmasına karar verilen yapılandırma yasası nedeniyle iki taksitin birlikte alınacağı paylaşıldı.

Deprem Bölgesi İçin Süre Uzatıldı!

Deprem bölgesinde olanlar için ise bu durum daha farklıydı. Başvuruların 1 Ekim ve 31 Ekim tarihleri arasında yapılması öngörüldü. Buna göre deprem bölgesinde olan vatandaşların ilk ödemesi 1 Kasım ile 30 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.