Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tapu Sahipleri İçin Yeni Düzenleme: Taşınmaz Satış Sözleşmeleri Noterlerde Yapılabilecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamalarına göre, taşınmaz satış sözleşmeleri artık noterlerde gerçekleştirilebilecek. Bu uygulama tapu müdürlüklerindeki yoğunluğu azaltarak işlemlerin daha kısa ve hızlı sürede tamamlanmasını sağlayacak.

Yayın Tarihi: 24.06.2023 21:52
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Tapu Sahipleri İçin Yeni Düzenleme: Taşınmaz Satış Sözleşmeleri Noterlerde Yapılabilecek

Son Dakika Açıklaması: 1 Yıllık Süre ve %25'lik Kira Artış Üst Sınırı

Milyonlarca tapu sahibi için Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yapılan açıklamalara göre, taşınmaz satış sözleşmeleri artık noterlerde gerçekleştirilebilecek. Bu uygulama tapu müdürlüklerindeki yoğunluğu azaltarak işlemlerin daha kısa ve hızlı sürede tamamlanmasını sağlayacak. Ayrıca, kira artış üst sınırı da 2 Temmuz 2024 tarihine kadar %25 olarak uygulanacak.

Noterlerde Gayrimenkul Satışları 4 Temmuz'da Başlayacak

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı'ya göre, noterlerde gayrimenkul satışlarına ilişkin düzenleme Altıncı Yargı Paketi kapsamında zaten açıklanmıştı. Ancak bu düzenleme 4 Temmuz 2022 tarihinde başlayacak. Söz konusu düzenleme, gayrimenkule dayalı sözleşmelerin tapular dışında noterlerde de yapılabilmesine olanak tanıyacak.

Tapu İşlemleri Noterlerde Alternatif Olarak Yapılabilecek

Tapularda gerçekleştirilen işlemler devam edecek ancak bazı büyükşehirlerdeki noterlerde tapu işlem yoğunluğunun olduğu bölgelerde vatandaşlar için alternatif bir kanal oluşturulmuş olacak. Sözleşmelerin düzenlenebilmesi amacıyla noterlerde de randevu sistemi bulunacak ve vatandaşlar e-Devlet üzerinden Noterler Birliği'nin e-randevu uygulamasından başvuru yapabilecekler. Taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde taşınmazın satış değerinin binde 1'i kadar bir ücret ödenecek.