Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tahta Kurusu Isırığı ve Tedavisi

Tahta kurusu evlerde saklanabilen ve kan emerek beslenen bir böcektir. Isırığı kaşıntı ve kızarıklığa sebep olabilir. Tahta kurusu ısırığına antibiyotikli ilaçlar ve doğal yöntemlerle tedavi edilebilir.

Yayın Tarihi: 11.10.2023 14:28
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Tahta Kurusu Isırığı ve Tedavisi

Tahta Kurusu Isırığı ve Tedavisi

Bütün gün evde dolaşıyor, zehirlemediği kişi bırakmıyor! Kurtuluşun tek çaresi… Yaz kış demeden her evde farkında olmadan etrafta onlarcası dolaşıyor. Kan emici böcekler grubuna dahil edilen ve daha çok geceleri gün yüzüne çıkan işte o böceklere karşı yapılması gereken tüm müdahaleler haberimizde…

Gözle bilemeyecek kadar küçük boyutlu canlılar arasına dahil edilen tahta kurusu evlerde duvar kağıtlarının arkalarında veya çatlaklarda, eski ve kullanılmayan eşyaların arasında, minder, yastık gibi ürünlerin dikiş yerlerinde, yatak örtülerinde, çatlak zeminlerde ve mobilyalarda saklanabiliyor.

Yaşam alanını kullanılmaz hale getiren ve vücuda yapıştığı anda kanı emen tahta kuruları karanlık ortamlarda yaşamaktan hoşlanıyor. Isırdığı anda vücudun belirli bölgelerinde görülebilen tahta kurusunun büyük özelliği ise vücuda yapışmıyor oluşudur. 10 dakika boyunca yapıştığı bölgede kan emmeye başlayan tahta kurusu ısırdığı bölgede kızarıklığa sebep oluyor.

TAHTA KURUSU ISIRIĞI NASIL FARK EDİLİR?

Tahta kurusu ısırığı sonrası bölgede alerjik reaksiyon baş göstererek şişkinlik kızarıklığa eşlik ediyor. Zamanla daha da belirgin hale gelen bu ısırık büyük bir kaşıntı ile etkisini daha da fark ettiriyor. Tahta kurusunun ısırdığı bölgedeki kızarıklık sivrisinekten daha farklı oluyor. Damara yakın bir bölgede bulunan bu şişkin belirti el, kol ve bacaklarda belirgin olarak fark ediliyor.

TAHTA KURUSU ISIRIĞI İLK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tahta kurusunun ısırdığını anlayabilmek için şu belirtilere dikkat edilebilir:

  • Ciltte aniden su toplaması görülür.
  • Kabarık ve kızarıklıklar oluşur.
  • Kaşıntının olduğu bölgelerde yer yer ağrılar görülür ve yanma hissi meydana gelir.
  • Tahta kurusunun ısırdığı yerde kanamalar oluşur.

TAHTA KURUSU ISIRIĞI TEHLİKELİ MİDİR?

Tahta kurusu ısırığı vücutta büyük bir sıkıntıya sebep olmuyor. Kaşıntının arttığı durumlarda doktordan destek alınması öneriliyor. Tahta kurusu ısırığına iyi gelecek olan tıbbi yöntemler arasında antibiyotikli ilaç ve kremler, aloe vera özlü kremler, tarçın ve bal karışımı, sıcak su ve sabun ile temizleme yöntemi, diş macunu, muz kabukları ile ovalama yöntemi, limon veya sarımsak sürülebilir.

Tahta kurusu ısırığı tedavi edilmediğinde ciddi bir sağlık sorununa sebep olmuyor. Yalnızca alerjik reaksiyona sebep olabildiği için tehlikeli olarak görülüyor. Hastalık taşımayan bu canlıların ısırığı antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor.